Werkzaamheden

In de kassen werk je vaak met collega's die allemaal hetzelfde werk doen. Ook kan het voorkomen dat je meerdere werkzaamheden in de week uitvoert. Welke werkzaamheden er voorkomen proberen we hieronder kort samen te vatten:

Blad snijden/breken

Heb je de opdracht om blad te breken dan betekent dit dat je bladeren weghaalt rondom de vruchten. Dit heeft verschillende doelen. Door het blad weg te halen komt er meer zonlicht bij de vrucht en zal deze sneller rijper. Bovendien vergemakkelijkt het de uiteindelijke oogst. Ook zorg je met het blad knippen dat er minder vocht kan ophopen. Dit vocht kan namelijk weer voor problemen zorgen.

Oogsten

De medewerkers die oogsten rijden met een oogstwagen door de rijen planten en knippen of snijden de rijpe vruchten af. Vervolgens leggen zij deze in een doos die op de oogstwagen staat. Van zwaar tilwerk is dus absoluut geen sprake meer. Al het oogstwerk gebeurt tussen schouder- en heuphoogte, waardoor het ook lichamelijk niet zwaar meer is.

Trossnoei

Het snoeiwerk heeft te maken met het optimaliseren van de oogst. Trostomaten bijvoorbeeld worden veelal verkocht in trossen van zes tomaten. Indien aan een tomatenplant meer dan zes bloemetjes een tros vormen dan wordt het teveel aan bloemetjes weggeknipt. Op een zelfde wijze worden komkommers, paprika’s en andere tomatenplanten gesnoeid.

Dieven en indraaien

De planten in kassen kunnen erg groot worden. Daarom moet er regelmatig een touw rond de stengel worden gedraaid. Om te voorkomen dat de stengel breekt bij het indraaien wordt soms gebruik gemaakt van een clip om de stengel aan het koord te bevestigen. In ideale omstandigheden verschijnt er om de week een nieuwe tros op de plant. Dit betekent dat er iedere week drie bladeren bijkomen, samen met drie dieven. Dieven zijn okselscheuten die zich bevinden waar het blad vergroeid is met de stengel. Deze dieven worden weggebroken of, als ze al wat groter zijn, met een mes weggesneden.

Inpakken/sorteren

Als inpakker/sorteerder sorteer en verpak je de geoogste producten. Bij het sorteren bekijk je of de producten de juiste maat, vorm en kleur hebben en of de producten niet beschadigd zijn. Ook weeg je de producten en vul je de dozen en kisten. Vervolgens worden de dozen en kisten ingepakt en gestapeld. Vaak gaan de producten die ingepakt worden dezelfde dag nog weg naar tevreden klanten.

Voorlichtings- en Opleidingscentrum

Postbus 163, 4530 AD Terneuzen
Smitsschorreweg 9, 4554 LK Westdorpe
0115-477004
info@werkenindekas.nl