Tijdens het werken in het Voorlichtings- en Opleidingscentrum komen er vele termen voorbij. We hebben een ABCtje opgesteld waarin je een idee krijgt over het werken in de opleidingskas:Het ABC van de opleidingskas

A Axelse Vlakte – Hier zijn inmiddels 3 paprikatelers, een tomatenteler en een aubergineteler druk bezig met de mooiste en duurzaamste producten te telen. Hier is ook het Voorlichtings- en Opleidingscentrum te vinden.
B Baan in de glastuinbouw – Werken in de glastuinbouw is verrassend en leuk. Je werkt in een schone omgeving, die iedere week weer anders is!
C Contract – Die verdien je zelf, maar je moet er wel wat voor doen!
D Dieven – Een van de werkzaamheden die gedaan worden is het verwijderen van de dieven. Deze vindt je in de oksel van het blad en de stengel.
E Eten en drinken – Dat krijgen de planten via slangetjes, ook wel druppelaars genoemd. Het voedsel bestaat uit regenwater en allemaal verschillende voedingsstoffen zoals kalk, ijzer, zout, etc.
F Financiën – De drie maanden stage worden doorlopen met behoud van uitkering (geen salaris). Het uurloon voor de glastuinbouw ligt op ongeveer €9,60 bruto (minimumloon).
G Gewasverzorging – Dit doen we op karren die omhoog en omlaag kunnen. Iedereen kan zo zijn werkzaamheden doen op iedere gewenste hoogte.
H Hommels – Die doen de bestuiving van de bloemen. Zonder bestuiving komen er geen tomaten.
I Internetsite – Via de site www.werkenindekas.nl kan je op de hoogte worden gehouden over alles wat er in de kas gebeurt. Ook kan je hier een interesseformulier, foto’s en recepten vinden.
J Je leert altijd wel iets – Naast het praktijk gedeelte krijg je ook de theorie cursussen VCA (basis veiligheid) en heftruck aangeboden.
K Kiosk - Zo noemen we het verkooppunt bij ons op de parking. Hier verkopen we producten uit onze kas en allerlei lokale producten.
L Lekkere temperatuur – In de kas is het normaal tussen de 19 – 22 graden. In de zomer wordt het warmer, en worden de werkzaamheden en werktijden zoveel mogelijk aangepast.
M Maandelijks gesprek – Iedere maand krijgt de kandidaat een gesprek, wat ook wel evaluatiegesprek wordt genoemd. Hierin komen goede en minder goede punten naar voren. De maand erna wordt gekeken of er verbeteringen zijn.
N Naar andere tuinders – Tijdens de stage worden kandidaten ook bij andere tuinders ingezet. Op die manier kunnen de werkzoekende en het glastuinbedrijf aan elkaar wennen zodat ze kunnen inschatten of het een goede match is.
O Oogsten – De eerste oogst gebeurt ongeveer in de eerste week van maart. Daar gaan we mee door tot november. Na het oogsten komt het verpakken, en gaat het naar onze klanten toe.
P Paprika’s, tomaten en aubergines – Dat zijn de gewassen die op dit moment in het gebied onder glas groeien. In het VOC staan tomatenplanten. De werkzaamheden zijn bij al deze planten vrijwel hetzelfde.
Q Quality – Kwaliteit is erg belangrijk. Hoe beter de kwaliteit, hoe meer de consument dit waardeert.
R Regels – Voor iedereen in het VOC zijn er huisregels opgesteld. Net zo belangrijk zijn de hygiëne regels. Ze zijn belangrijk omdat je met voedsel bezig bent.
S Samenwerken – Tijdens je stage zal je veel met collega’s samenwerken. Het werken in teamverband is belangrijk in de glastuinbouw, maar ook moet je goed alleen kunnen werken. Deze punten worden ook iedere maand besproken tijdens de evaluatie.
T Tomaten - Die groeien in het VOC. Ieder jaar proberen we 60 kilo per m2 te oogsten. Dat is 360.000 kilo per jaar en dus bijna 20 kilo per plant!
U UWV Werkbedrijf - Zij doen de intake van de Nederlandse kandidaten die stage lopen in het Voorlichtings- en Opleidingscentrum. Daarnaast verzorgen ze de bemiddeling richting de werkgevers.
V VDAB - Zij doen de intake van de Belgische kandidaten die stage lopen in het Voorlichtings- en Opleidingscentrum       

W Warmte en Co2 – Dit gebruiken de tuinders van Yara, waardoor dit een duurzaam glastuinbouwgebied is. Dit zou normaal afval product zijn, maar worden nu gebruikt voor de kassen. Dat scheelt veel gasverbruik!

X Xie, Xie wat jij niet zie – De planten groeien 20-25 cm per week, en daardoor kan het helemaal veranderd zijn in de kas als je een paar dagen niet bent geweest. Zo zie je de buitenlucht en zo is het groen!
Y Ys – In de wintertijd, wanneer de dagen het kortst zijn en er het minste (zon)licht is, vindt de teeltwissel plaats. Tijdens de teeltwissel worden alle planten uit de kas gehaald, wordt de kas schoongemaakt en komen de nieuwe planten in de kas te staan. Deze periode duurt 3-4 weken.
Z Zonlicht - Het belangrijkste ingrediënt voor de tomaatjes is zonlicht. Zonder licht hebben we geen tomaatjes.

Voorlichtings- en Opleidingscentrum

Postbus 163, 4530 AD Terneuzen
Smitsschorreweg 9, 4554 LK Westdorpe
0115-477004
info@werkenindekas.nl