Werken in de kas

Nieuwsbrief februari 2009

De recente geplante tomatenplanten beginnen zich thuis te voelen in het Voorlichtings- en Opleidings Centrum (VOC). Ze hebben flink de ruimte en zijn in de afgelopen vier weken al aardig gegroeid. Waren de planten bij binnenkomst 60 centimeter, inmiddels zijn ze uitgegroeid tot planten van meer dan 120 cm lang.

Dieven en breken?

De werkzaamheden worden vanaf nu ook echt afgestemd op tomatenplanten. De planten groeien op een goot, die bijna een meter boven de grond hangt. Dit zorgt ervoor dat we niet moeten bukken om aan de planten te werken.

het indraaien van de toppen...

Naast het knopen van de planten, het indraaien van de toppen zijn we nu druk bezig met het dieven (weghalen van zogenaamde okselscheuten) . Dieven nemen namelijk veel voeding weg voor de rest van de plant en dat willen we niet. Verder zijn we begonnen met blad breken.. Het blad breken zorgt voor een betere luchtcirculatie voor de planten. In feite wordt alles in het werk gesteld om de planten zoveel mogelijk ruimte te geven om goed te kunnen groeien.

Gele bloemen, rode vruchten

Aan de planten zitten al volop gele bloemetjes. Hieraan komen uiteindelijk de tomaten te groeien. Voordat de tomaten daadwerkelijk te zien zijn, zorgen de hommels (we noemen die bumblebees) voor de bestuiving van de bloemen. Pas na de bestuiving kan uit de bloem een tomaat groeien. Als je goed kijkt zie je her en der al de eerste piepkleine tomaatjes verschijnen.


Je ziet her en der al de eerste piepkleine tomaatjes verschijnen...

Hygiëne is belangrijk

Omdat we volop met de planten werken, moeten we ons aan steeds meer regels houden. Zeker de regels van de hygiëne vragen nu alle aandacht. Schone kleren, schone en ontsmette schoenen en regelmatig je handen wassen zijn nu erg belangrijke aandachtspunten.

Stage

De mensen die stage lopen in het VOC zijn niet in dienst bij het VOC. Ze zijn aangemeld bij het UWV WERKbedrijf (voormalige CWI) en lopen drie maanden stage in onze kassen. Tijdens deze stage krijgen ze de mogelijkheid om in contact te komen met glastuinbouwbedrijven. Deze bedrijven kunnen vervolgens een contract voor een langere tijd aanbieden.

Zoals inmiddels bekend, is het op 6 maart Open Dag in het VOC. Uiteraard houden wij je op de hoogte.

Geachte heer/mevrouw,

Met vriendelijke groet,

Voorlichtings- en opleidingscentrum voor de glastuinbouw in Terneuzen.


realisatie: tidi.nl