Werken in de kas

Nieuwsbrief januari 2009

Perilla en DRC540; dat zijn de namen van planten die onlangs afgeleverd zijn bij het Voorlichtings- en OpleidingsCentrum Glastuinbouw. Zevenduizend tomatenplanten zijn klaar gezet in de tuin. De voorbereidende werkzaamheden zijn hiermee klaar; vanaf nu gaat alle aandacht uit naar de teelt van tomaten. Geachte heer/mevrouw,

Je ziet ze groeien....Je ziet ze groeien!

Door de kleine plantjes in de witte bakjes, zag de tuin er in eerste instantie voornamelijk wit uit. Langzaam kleurt de binnenruimte echter groen. De temperatuur in de kas loopt op naar ongeveer 20 graden Celsius. Dit is voor de planten een prima temperatuur om te groeien. Ook hebben ze nu de ruimte om voldoende licht op te vangen. De planten groeien overigens op matten van steenwol. Deze matten liggen op zogenaamde teeltgoten. Er komt dus geen grond aan te pas! De planten zijn nu ongeveer 60 cm lang. Ze groeien circa 20 centimeter per week. Iedere week ziet de kas er dus anders en vooral groener uit; je ziet de planten bijna groeien!

Oogstrijp tijdens Open Dag

De werkzaamheden die de komende tijd zullen worden uitgevoerd, zijn uitsluitend gericht op de planten: draden vastbinden aan de planten, dieven (kleine uitlopers) weghalen enz. Als alles volgens planning verloopt, kunnen we de eerste tomaten in maart plukken. Tijdens de Open Dag op 6 maart zie je dus de oogstrijpe planten in de kas.

Van start

Dit sluit mooi aan op de verdere ontwikkelingen. Dit voorjaar gaat de eerste grote tomatenkweker open en eind dit jaar zal zo’n dertig hectare bebouwd zijn met kassen waarin verschillende producten geteeld worden. Momenteel is een klein aantal mensen in opleiding. Het aantal zal verder groeien zodra de tuinders in de Smidsschorrepolder gestart zijn. Uiteraard houden wij je hiervan op de hoogte.


Met vriendelijke groet,

Voorlichtings- en opleidingscentrum Glastuinbouw

realisatie: tidi.nl