Werken in de kas

Nieuwsbrief januari 2019

Geachte heer/mevrouw,

Met veel plezier sturen we u deze nieuwsbrief, met daarin onder andere informatie over de huidige werkzaamheden en een terugblik op 2018.

2018
We zijn inmiddels in 2019 beland. We kunnen zeggen dat 2018 een jaar was met uitdagingen en veranderingen. Zo zijn we in 2018 gestart met een (voor ons) nieuw ras trostomaten: Tomicia. Ondanks dat er toch wel wat veranderde is de teelt vrij soepel verlopen. De plant gaf wat minder arbeid en meer kilo's. Uiteindelijk hebben we bijna 300.000 kilo trostomaten naar ZON (veiling in Venlo) geleverd. 

We zijn ook gestart met een duurzame samenwerking met 4Evergreen, om statushouders (vluchtelingen met verblijfstatus) aan een baan te helpen. We zijn ambitieus gestart aan het project en uiteindelijk zijn er een aantal mensen die een baan hebben verdiend aan dit project. We hopen dit traject ook in 2019 voort te zetten.

Er zijn werkzoekenden aan een baan gekomen in de glastuinbouw, maar ook buiten de glastuinbouw zijn er vacatures ingevuld. Dit komt mede door de heftruck- en VCA cursus die de werkzoekenden kunnen volgen wanneer ze bij ons een stage volgen. De VCA cursus is inmiddels verplicht op veel bedrijven, zoals bij het werken in de haven en op fabrieken. Het heftruck certificaat wordt veel in magazijnen gevraagd. Met het behaalde heftruck certificaat kunnen de werknemers veilig met een heftruck omgaan.

 

250_heftruck.jpg

 

We hebben ook een aantal uitdagingen gehad die te maken hadden met de langdurige droogte. Deze droogte heeft ervoor gezorgd dat we afgelopen jaar veel extra water hebben moeten inkopen, omdat we een groot tekort aan regenwater hadden. Soms was het op het nippertje, maar uiteindelijk hebben we met de genomen maatregelen de planten genoeg water kunnen geven.

Inmiddels hebben de tuinders uit het glastuinbouwgebied ook de handen in elkaar geslagen, en een stichting opgericht. De Stichting Glastuinbouw Terneuzen behartigt de belangen van alle tuinders wanneer er gezamelijke punten moeten worden aangepakt, zoals bij een tekort aan (regen)water, het maaien van de sloten rondom de kassen en het standunt van de tuinders tegen het plaatsen van meer windmolens, nabij de kassen op de Axelse Vlakte.

 

250_kas_7.jpg

 

2019
Zoals 2018 zijn uitdagingen had, zal ook 2019 vol zitten met uitdagingen. Momenteel zijn er weinig werkzoekenden die instromen in het Voorlichtings- en Opleidingscentrum en daardoor kunnen we vacatures in de regio (in de glastuinbouw, maar ook de vacatures buiten de glastuinbouw) niet invullen.

Ben je benieuwd wat het Voorlichtings- en Opleidingscentrum doet? Ben je op zoek naar werk en wil je weten of we iets kunnen betekenen voor je? Klik dan op deze LINK. Je kan ook direct doorklikken naar het belangstellingsformulier.

Voorlopig gaan alle werkzaamheden gestaag door. Momenteel zijn we druk bezig met indraaien en bladknippen. De planten groeien inmiddels 15 centimeter per week, waardoor een aantal werkzaamheden boven hoofdhoogte moeten worden gedaan. Wanneer er werkzaamheden boven hoofdhoogte moeten worden uitgevoerd maken we gebruik van buisrailwagens, zodat de werkzaamheden op een prettige hoogte kunnen worden gedaan.

 

250_kas_3.jpg

 

De eerste twee trossen hebben al hele kleine tomaten. De eerste tros krijgt 5 tomaten, alle trossen daarna zullen 6 tomaten per tros hebben. We hopen dat het een mooie februarimaand wordt met veel zonlicht, waardoor we sneller tomaten kunnen gaan oogsten en leveren naar Veiling Zon in Venlo.

 

 250_kas_5.jpg

 

Ook zijn we volop bezig met de inzet van biologie. We willen zo min mogelijk chemisch bestrijden en zoveel mogelijk biologische bestijders preventief inzetten (zoals biologische vijanden). Daarnaast zijn de hommels weer druk in de weer om alle bloemen te bestuiven. 

 

250_kas_2.jpg

 

Omdat we nog geen producten kunnen oogsten, zijn de au-tomaat en het winkeltje momenteel gesloten. We hopen halverwege maart de eerste producten weer in de au-tomaat te kunnen verkopen. Dit jaar hebben we weer een groot assortiment aan tomaten. Naast onze trostomaten hebben we tomaten in verschillende groottes, vormen en kleuren.

 

250_chinh-le-duc-301403-unsplash.jpg

 

Bent u benieuwd wat er allemaal in de kas gebeurt? Kijk dan op onze website: www.werkenindekas.nl . Daar kunt u ook een kijkje nemen in de kas door een blik te werpen op onze webcam. We zijn ook op Social Media te vinden:

 

200_fb-art.png www.facebook.com/vocglastuinbouw

200_twitter_318-136405.jpg @vocglastuinbouw

realisatie: tidi.nl