Werken in de kas

Nieuwsbrief september 2016

Geachte heer/mevrouw,

 

Jullie hebben het waarschijnlijk allemaal al gemerkt, de zomer is zo goed als voorbij. Dat merken we niet alleen aan de lagere temperaturen, maar zeker ook aan de kortere dagen en de minder krachtige zon. Ondanks dit genieten we nog steeds van het mooie weer, wat we in het voorjaar juist niet hadden. Helaas hebben we wel met de droogte te maken. Waar we de zomer begonnen met veel regenwater in de bassins, hebben we nu een echt waterprobleem gehad. Voor ons mag er best een flinke nachtelijke bui vallen zodat er weer wat regenwater in de opvangtanks komt te zitten.

 

250_20160919_141216.jpg

 

In de kas zijn we gestart met de eindsprint. De kop is uit de planten gehaald. Dit houdt in dat de plant niet meer in de lengte zal groeien. De trossen die nu nog aan de plant zitten worden nog wel rijp, zolang er nog genoeg bladeren aan de plant zitten. De plant zal nu zijn energie steken in de tomaten en niet meer in de lengte groei. De verwachting is dat we half november de laatste oogst uit de kas zullen halen. Na de laatste oogst "slopen" we het gewas en gaan we alles schoonmaken. We verwachten de nieuwe planten rond 15 december in de kas.

 

250_20160919_133535.jpg

Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen

Tot april 2013 hebben we in het Voorlichtings- en Opleidingscentrum een kinderopvang locatie gehad. Deze viel onder het beheer van Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen. Onder andere door de uitbreiding in het glastuinbouwgebied zijn we aan het onderzoeken of het mogelijk is om deze locatie weer te heropenen. Deze locatie moet per dagdeel 4 - 5 kinderen ingeschreven hebben om de locatie te heropenen. De kinderen die op deze locatie kunnen worden opgevangen kunnen tussen 0-4 jaar zijn. Dit wordt dus geen BSO locatie.

De locatie "De Zontomaatjes" heeft een afgesloten slaapkamer, een multifunctionele binnenruimte met onder andere keukenblok en kindertoiletten. Daarnaast is er een ruime buitenspeelplaats. De opvanglocatie is afgeschermd van de kas en het personeel uit het Voorlichtings- en Opleidingscentrum.

Niet alleen de kinderen van ouders die werkzaam zijn in de glastuinbouw kunnen worden ingeschreven voor deze locatie. Woonplaats, werklocatie etc. zijn niet van belang. 

Heeft u interesse of wilt u meer weten over de kosten of de opvanglocatie "De Zontomaatjes"? Neem dan contact op met Vera van Helleman: vvanhelleman@kinderopvangzvl.nl - 0115-612368 of afdeling Klantcontact: klantcontact@kinderopvangzvl.nl 

250_bg_header.png

Uitbreiding kassen

Door de uitbreiding van de kassen in het Glastuinbouwgebied zullen er meer dan 200 banen extra ontstaan. Ben je op dit moment werkloos, ben je op zoek naar een baan en ben je enthousiast voor het werken in de glastuinbouw? Wellicht is een opleiding in het Voorlichtings- en Opleidingscentrum dan wat voor jou!

Met behoud van uitkering wordt je opgeleid en binnen 3 maanden beheers je alle werkzaamheden die voorkomen in de glastuinbouw. Van oogsten tot indraaien wordt je allemaal geleerd. Naast de praktische opleiding kan je ook je heftruck certificaat en je VCA behalen, waardoor je ook voor de banen buiten de glastuinbouw een betere kans maakt. Tot slot kan je ook een theoretische module volgen om wat meer informatie te krijgen over de werkzaamheden, biologische bestrijding en de herkomst van tomaten.

Kortom: Ben je gemotiveerd om 3 maanden stage te lopen en de kans op een baan te vergroten, dan bieden wij je de ideale springplank naar een baan. Klik op deze link voor het inschrijfformulier.

Kiosk

De kiosk en de au-tomaat draaien op volle toeren. Al vele mensen hebben een bezoek gebracht aan onze kiosk en onze au-tomaat. De au-tomaat verkoopt naast onze tomaten ook paprika's en aubergines uit het glastuinbouwgebied. De kiosk verkoopt ook nog pasta saus, chutney en spread van puntpaprika's, ketchup van De Ketchupfabriek, appels(ap) en peren(sap) van Vereecken en regionaal geteelde aardappelen en uien. Ook hebben we schenkstropen en appelstroop van De Groene Polderwinkel. Kortom, een heel assortiment aan regionale producten! De kiosk zal tot halverwege november geopend zijn, dus kom nog voor die tijd om je favoriete producten!

Tomaten, tomaten en nog eens tomaten!

Vele mensen komen in de kiosk om tomaten. Deze tomaten komen uit de opleidingskas. Eén van de favoriete tomaten zijn wel de drie kilo zakken met soeptomaten. Dit jaar hebben we een stuk minder soeptomaten dan de vorige jaren, wat de mensen wel eens teleur stelt.Maar wat zijn nou die soeptomaten?

Soeptomaten zijn dezelfde tomaten als de trostomaten, van het ras cappriccia. Deze soeptomaten zitten alleen niet aan een mooie tros van 5 of 6 tomaten, maar juist aan een kleinere tros van 3, of juist los. De tomaten kunnen wel eens een vreemde vorm of afwijkende grootte hebben, maar komen van dezelfde planten af en hebben dezelfde behandeling gehad. Ze kunnen een kleine beschadiging hebben maar de vruchten zijn nooit open (het sap loopt dus niet uit de tomaten). Deze tomaten leveren we niet naar de veiling, maar gooien we ook niet weg. Die verkopen we iets goedkoper dan onze kwaliteit trostomaten. Dus mochten de soeptomaten een keer op zijn, kunt u met een gerust hart ook de gewone trostomaten nemen!

250_20160919_141421.jpg

Social Media

Zoals misschien bekend is, is het Voorlchtings- en Opleidingscentrum actief op Facebook (https://www.facebook.com/VOCglastuinbouw/) en Twitter (@vocglastuinbouw). Op ons twitter account zijn we pas benaderd door de mensen van het @boerburgertweet account. Hier wisselt iedere week een andere boer om het gast account te beheren. Dit zal het Voorlichtings- en Opleidingscentrum doen van 26 september - 2 oktober. Het account zal proberen zoveel mogelijk vragen te beantwoorden van de volgers.

Ketchuptest

We zijn door de Ketchupfabriek uit Graauw gevraagd om te helpen bij de nationale Ketchuptest van het Algemeen Dagblad. Hierbij worden verschillende merken ketchup getest die in de supermarkten te koop zijn. De ketchup van de Ketchupfabriek wordt niet meegenomen in de test. Mocht je nieuwsgierig zijn naar de ketchup van de Ketchupfabriek, dan kan die in de kiosk van het Voorlichtings- en Opleidingscentrum worden gekocht. Je kan ook kijken op www.ketchupfabriek.nl . Hier vind je alle informatie over hoe de ketchup wordt gemaakt en welke soorten ketchup er allemaal zijn.

250_maxresdefault.jpg

realisatie: tidi.nl