Werken in de kas

Nieuwsbrief december 2014

Hierbij sturen we je de nieuwsbrief van december 2014. In deze nieuwsbrief een terugblik op het teeltseizoen 2014, onze social media kanalen en het nieuwe teeltseizoen.

Ook vinden jullie in de nieuwsbrief twee links naar onze timelaps video's die we hebben gemaakt met behulp van 5000 foto's die door onze webcam zijn gemaakt. De webcam maakt ieder uur een foto van de kas, die hebben we allemaal achter elkaar gezet en zo een video van gemaakt.

300_image14-07-31_11-38-00-87.jpg

Geachte heer/mevrouw,

Het afgelopen teeltseizoen hebben we trostomaten geteeld van Rijk Zwaan, met de naam Cappricia. De keuze voor Cappricia is een vervolg op het seizoen 2013, want toen teelden we ook deze tomaten. 

Het is ook erg goed gegaan met de teelt, want we hebben maar liefst 61 kilo per m2 aan tomaten geteeld. Ook in het teeltjaar 2015 zullen we weer Cappricia telen. Naast Cappricia zullen we voor lokale verkoop ook weer een aantal verschillende type tomaten telen, zoals bruine, rode en oranje snoeptomaten. Dit jaar hebben we ook gele cherry tomaten die de naam Lemonade hebben. Ook hebben we weer vleestomaten, Coeur du Boeuf en andere tomaten in verschillende kleuren en vormen.

In 2014 zijn er weer een flink aantal mensen aan de opleiding in het Voorlichtings- en Opleidingscentrum gestart. Deze mensen krijgen naast de prijktijkervaring in de kas ook de mogelijkheid tot het volgen van plantenteelt cursus en het behalen van hef/reachtruck certificaat en VCA basis. Mede door de opleiding en activeren van de kandidaten is dit jaar meer dan 60% van de kandidaten aan een baan gekomen. Iedereen van harte gefeliciteerd! 

Heb je ook interesse in het volgen van de stage bij het Voorlichtings- en Opleidingscentrum, vul dan het inschrijfformulier in dat je kan vinden op deze pagina: http://www.werkenindekas.nl/belangstelling/

In november zijn we gestopt met het teeltseizoen. Na de laatste oogst zijn er doeken in de paden gelegd waar we de afgeknipte stengels in hebben gelegd. Loonbedrijf de Baronie heeft de stengels machinaal verwijderd en gelijk tot pulp gehakt. Hierna is het grote opruimwerk begonnen. Plantenresten, loopfolie, substraat, draadhaken etc. zijn allemaal verwijderd. Goten en de gehele binnenzijde van de kas zijn schoongespoten, druppelsysteem is ontsmet en nieuwe loopfolie is gelegd. Daarna zijn er nieuwe steenwol (substraat)matten van Grodan op de goten gelegd en zijn deze ook volgedruppeld met water. Ook zijn alle buizen waar we met de oogstwagens en schaarliften overheen rijden opnieuw geverfd. Drie weken na de laatste oogst zijn we klaar met de werkzaamheden en komen de planten voor het nieuwe seizoen weer de kas in. Ben je benieuwd hoe dit er uit ziet? Kijk dan naar de timelaps van de teeltwisselperiode via http://www.werkenindekas.nl/media/video/teeltwissel/ .

300_20141031_081657.jpg

300_20141114_150356.jpg

300_20141117_155654.jpg

Tijdens de teeltwissel kan je ook zien dat er bovenin de kas folie wordt gespannen. Dit is AC-folie (anti condens). Hiermee maken we de inhoud van de kas kleiner zodat we minder hoeven te stoken waneer het koud is. Doordat de folie geperforeerd is kan het vochtpercentage in de kas wel worden beïnvloed.

300_20141119_113042.jpg

300_20141205_104544.jpg

Ook van het gehele teeltseizoen 2014 is een timelaps gemaakt. Die kan je vinden via deze link: http://www.werkenindekas.nl/media/video/timelapsteeltjaar2014/ .

300_20141126_082747.jpg

Op 25 november zijn de nieuwe planten in de kas gezet. Deze krijgen dan nog niet zoveel water, we pesten ze namelijk zoveel mogelijk. Hierdoor gaan de planten meer energie steken in de (aanmaak van) trossen in plaats van het groeien in de lengte richting. Dit noemen we een generatieve actie. Ook gaan we de planten zo goed mogelijk uit elkaar zetten zodat iedere plant zoveel mogelijk licht kan opvangen. De planten krijgen allemaal een touwtje aangeknoopt en later gebruiken we dit touw om de planten in te draaien. Hierdoor krijgen ze meer stevigheid en zullen ze niet meer omvallen. 

300_20141205_103912.jpg

In het glastuinbouwgebied is ook een nieuwe paprikateler gestart met het nieuwe teeltseizoen. In de Autrichepolder is een prachtige nieuwe kas van maar liefst 15 hectare neergezet. De planning is dat dit in de komende jaren wordt uitgebreid. We wensen onze nieuwe collega's natuurlijk veel succes! Ook bij deze paprikateler werkt inmiddels iemand die vanuit het Voorlichtings- en Opleidingscentrum is opgeleid voor het werken in de glastuinbouw.

Wil je op de hoogte blijven over het Voorlichtings- en Opleidingscentrum, dan kan je ons volgen via Facebook: https://www.facebook.com/VOCglastuinbouw#!/VOCglastuinbouw . Ook is het Voorlichtings- en Opleidingscentrum actief op twitter: @vocglastuinbouw 

Tot slot willen we iedereen fijne feestdagen en een smaakvol 2015 wensen!

realisatie: tidi.nl