Werken in de kas

Nieuwsbrief juli 2014

De eerste hittegolf van 2014 was bijna een feit. Het is zomer en de temperatuur loopt iedere dag weer een beetje op. Deze week werd er een buitentemperatuur gemeten van 32,3 graden, terwijl de temperatuur in de kas opliep naar 35 graden (gemeten bovenin de kas). Wanneer het zo warm is proberen we de werkzaamheden aan te passen, zodat niemand bovenin de kas aan het werk is op het heetst van de dag. 's Morgens doen we het dieven, clippen en tros snoeien. 's Middags doen we het werk op de grond, zoals blad knippen en oogsten. Onderin het gewas is het al snel een paar graden koeler en werk je in de schaduw. 

300_20140723_132716_1.jpg

Inmiddels wordt er in het glastuinbouwgebied druk gebouwd aan de volgende kas. Nadat er tegenover het Voorlichtings- en Opleidingscentrum een grote tomatenkas is gebouwd, wordt er nu in de Autrichepolder een grote paprikakas gebouwd. Hopelijk kunnen we binnenkort weer een volgende kas bewonderen, die ook in de Autrichepolder wordt gebouwd. In dat geval zouden alle kavels verkocht zijn van het glastuinbouwgebied. De overige open stukken die u op de foto hieronder ziet kunnen door de reeds aanwezige bedrijven worden gebruikt om hun kas uit te breiden.

300_10269039_232438446952638_499334310759078649_o.jpg

Geachte heer/mevrouw,

In de productie kassen werkt men vaak met verschoven werktijden (of tropenrooster) waarbij er vroeg wordt gestart met de werkzaamheden en men ook eerder stopt met werken.

Het weer is ook van belang voor de productie van glasgroenten zoals paprika, tomaat of aubergines. Hoe meer zonlicht er is, hoe meer productie er zal zijn. Op dit moment hebben we ongeveer 33 kilo tomaten per vierkante meter geoogst. We willen op het einde van het jaar uitkomen op minimaal 60 kilo per vierkante meter.

300_20140725_135411.jpg

Niet alleen het weer heeft hier invloed op, maar zeker ook het werk van een teeltvoorlichter. Een teeltvoorlichter geeft advies over bijvoorbeeld de voeding en het klimaat zodat de planten kunnen produceren onder de perfecte omstandigheden. Als je wilt weten hoe onze planten erbij staan, kan je dit volgen op onze webcam. De webcam laat ieder uur een nieuw beeld zien vanuit de kas.

Dit jaar zijn er al heel wat kandidaten gestart aan de stage in het Voorlichtings- en Opleidingscentrum. Deze kandidaten krijgen de mogelijkheid om cursussen te volgen als VCA, Hefrtuck en een module plantenteelt (waarbij ze inzicht krijgen over het nut van bepaalde werkzaamheden, de opbouw van de plant en hoe de afzet in zijn werk gaat).

300_b_vca_examen_03ia7.jpg

De kandidaten die aan de stage van maximaal 3 maanden beginnen kunnen na een langdurige werkloosheid weer geactiveerd worden. Men komt weer in een dag/nacht ritme zoals dat ij de meeste bedrijven voorkomt. Andere kandidaten komen juist om de certificaten te behalen en breder inzetbaar te zijn op de locale arbeidsmarkt. Ook zijn er aanmeldingen van mensen die specifiek opgeleid willen worden en ervaring op willen doen in de glastuinbouw.

Door de goede samenwerking met de nabijgelegen glastuinbouwbedrijven zijn er dit jaar al een flink aantal kandidaten vanuit het Voorlichtings- en Opleidingscentrum doorgestroomd naar een baan binnen de glastuinbouw (als productie medewerker, meewerkend voorman, etc.). Ook vinden kandidaten zelf werk of worden ze benaderd door de uitzendbureau's na een speedmeet. Deze speedmeet wordt georganiseerd voor de kandidaten in het Voorlcihtings- en Opleidingscentrum. Kandidaten kunnen zich voorstellen aan het uitzendbureau of evt wijzigingen (zoals werkervaring of behaalde certificaten) doorgeven.

Voor het Voorlichtings- en Opleidingscentrum staat de kiosk waar we tomaten, paprika's en aubergines verkopen die in het gebied worden geteeld. Ook verkopen we er andere regionale producten zoals aardappelen, ketchup en schenkstropen. Sinds kort verkopen we ook bosjes verse kruiden zoals munt en bieslook.

De openingstijden van de kiosk zijn:
300_20140723_132840_1.jpg

Mocht u onze tomaten buiten deze tijden willen aanschaffen, dan kunt u ze bij AGF De Feyter (Het Boertje) aanschaffen.

Het is ook mogelijk om een pakket met regionale producten bij ons samen te laten stellen. Vraag bij het Voorlichtings- en Opleidingscentrum naar de mogelijkheden.

300_20140704_105415_1.jpg

Binnen de muren van het Voorlichtings- en Opleidingscentrum bevindt zich ook het uitzendbureau AB Werkt. Vanaf deze week zijn ze beter herkenbaar door het logo op het raam. Wilt u zich aanmelden bij AB Werkt, dan kan dat door een afspraak te maken via 0113-233666. Let op! Medewerkers van AB Werkt zijn hier alleen op afspraak aanwezig in het Voorlichtings- en Opleidingscentrum!

300_20140723_132455_1.jpg

We wensen iedereen een fijne zomer toe!

realisatie: tidi.nl