Werken in de kas

Nieuwsbrief december 2013

Met veel plezier sturen we u de nieuwsbrief van december 2013, de laatste van dit jaar.

In het Voorlichtings- en Opleidingscentrum is er dit jaar veel veranderd. We zijn onder andere van afzet organisatie gewisseld. Vanaf begin 2013 leveren we onze producten uit aan ZON Fruit & Vegetables in Venlo. Hierdoor hebben we het transport kunnen combineren met 1 van de collega tuinders in het glastuinbouw gebied. Voor meer informatie kunt u kijken op: http://www.zon-business.com/nl/

In 2013 hebben we voor het eerst trostomaten van het ras Cappricia geteeld. Dit is uiteindelijk een hele fijne tomaat gebleken, die we zonder veel problemen hebben kunnen telen. Hoewel de opbrengst niet altijd goed is geweest zijn er in de teelt weinig problemen geweest. 

300_image.jpeg

Geachte heer/mevrouw,

Ook in 2013 zijn er weer veel kandidaten aan de opleiding bij het VOC gestart. Dit jaar hebben we, mede door de uitstekende samenwerking met de tuinders en uitzendbureaus, weer veel kandidaten aan een baan geholpen. Het percentage kandidaten dat via het Voorlichtings- en Opleidingscentrum een baan vindt blijft ongeveer 50%.

Het Voorlichtings- en Opleidingscentrum is ook op Facebook te vinden. De Facebook pagina kan je bekijken door op deze link te klikken: https://www.facebook.com/pages/Voorlichtings-en-Opleidingscentrum-voor-de-Glastuinbouw/170888519774298

300_facebook-logo-png1.png

In het glastuinbouw gebied komen er binnen korte tijd twee nieuwe tuinders bij. Eén van de tuinders start gelijk met bouwen aan de kas, waar uiteindelijk in januari de tomatenplanten al worden gezet. De andere kas zal pas in het volgende jaar worden gebouwd. Hier komen paprika's in. 

Door de komst van de nieuwe tomatenteler worden er door het Werk Service Punt twee voorlichtingsbijeenkomsten gehouden in het VOC. Omdat deze binnen korte tijd helemaal vol zitten, wordt besloten om een derde bijeenkomst te houden in december. Omdat deze ook snel vol zit, zal ook in het nieuwe jaar één of meerdere voorlichtingsbijeenkomsten worden gehouden. Inmiddels hebben meer dan 250 mensen interesse getoond voor deze voolichtingsbijeenkomsten.

We zijn inmiddels gestart met het nieuwe teeltseizoen. Net als het afgelopen jaar zullen we tomaten telen van het ras Cappricia. De planten zijn op 4 december in de kas gezet en inmiddels zijn de eerste trossen duidelijk zichtbaar. Er is veel werk verzet tijdens de teeltwissel periode, waardoor we net op tijd gereed waren voor de nieuwe planten. Op de Facebook pagina zijn hier diverse foto's en verslagen van te vinden.

We hebben de inhoud van de kas inmiddels flink verkleind door AC folie te plaatsen boven de planten. Deze folie zorgt voor een extra isolatielaag en zorgt ervoor dat we minder warmte moeten afnemen om de kas op temperatuur te krijgen.

300_image2.jpeg

Op 30 december gaan we de planten op de substraatmatten zetten. Deze matten zijn inmiddels verzadigd met water en voeding voor de planten, de verwachting is dat ze daarna flink zullen groeien. We hopen onze eerste tomaten dan eind februari te kunnen oogsten. Tot die tijd is de kiosk ook gesloten. 

Tot slot willen we vanuit het Voorlichtings- en Opleidingscentrum een mooi jaar met goede opbrensten (in welke vorm dan ook) wensen!

300_4aj5_vuurwerk.jpg

Fijne feestdagen!

realisatie: tidi.nl