Werken in de kas

Nieuwsbrief augustus 2013

Met veel plezier sturen we u de nieuwsbrief van augustus 2013.

Geachte heer/mevrouw,

De zomer is in volle gang. De tomatenplanten zijn maximaal aan het produceren. Momenteel produceren onze 25.000 tomatenplanten ongeveer 12.000 kilo tomaten per week. Hiervoor geven we ze veel water, Co2 en nemen ze veel zonlicht op. Wanneer er bijna geen licht is (zoals tijdens regenachtige dagen) is er bijna geen activiteit in de planten. Hierdoor nemen ze weinig water op en nemen ze dus ook veel minder Co2 op.

600_p1040239.jpg

Onze tomaten zijn van het ras Cappricia en kunnen we tot nu toe probleemloos telen. Er is momenteel weinig problemen met ongedierte, al kom je af en toe wel een rups tegen in het gewas. Deze rupsen eten de bladeren op en daardoor kan de plant minder goed zijn werk doen. Dankzij oplettende kandidaten kunnen we de rupsen opsporen en uit het gewas verwijderen. Hier is soms een flinke zoektocht nodig, omdat ze bijna onherkenbaar zijn door hun groene kleur.

 300_turkse_mot_rups_20chrysodeixis_20chalcites.jpg

We kunnen ongedierte bestrijden met chemicaliën, maar we proberen juist zoveel mogelijk te werken met de biologische vijanden van ongedierte. Zo hangen er vele kaartjes met sluipwespen in de kas. Deze sluipwespen zijn overigens voor het oog bijna niet zichtbaar. Ze parasiteren de eitjes van het ongedierte (zoals de witte vlieg) en daardoor helpen ze met het bestrijden van plagen. We proberen om op deze manier maximaal biologisch te werken.

 300_imag0102.jpg

Het Voorlichtings- en Opleidingscentrum werkt samen met de andere tuinders mee aan de Zilte Hof tas. Deze Zilte Hof Tas is een gevulde tas met een afwisselende samenstelling aan groenten, kruiden en andere verassende producten. Deze producten komen voornamelijk uit de Zilte Hof, een grote tuin die voor het ** Restaurant De Kromme Watergang ligt. Alle gewassen die hier geteeld worden, gebruiken de koks van dit restaurant in de keuken. Nu is het voor iedereen mogelijk om deze bijzondere groenten in de keuken te krijgen. Ook zitten er iedere week twee leuke en eenvoudige recepturen van Edwin Vinke (Kromme Watergang) in de tas om te helpen om met de inhoud van de tas aan de gang te gaan.

 300_1064068_401763283274238_649995751_o.jpg

Het Voorlichtings- en Opleidingscentrum leidt niet alleen mensen op voor het werken in de glastuinbouw, maar ook voor daarbuiten. Er is inmiddels een goede samenwerkingsverband met Tence uit Terneuzen opgezet, wat meteen zijn vruchten af heeft geworpen. Binnen een kort tijdsbestek zijn er 5 mensen aan een baan geholpen (3 fulltime en 2 part time). Daarnaast zijn er ook mensen zonder Tence aan werk gekomen, waardoor het percentage uitstromers naar een baan ook dit jaar weer rond de 50% ligt. Een ongekend hoge score waar we allemaal trots op zijn!

 

Bij de kas is er ook een kiosk waar iedere werkdag tussen 9.00 uur en 16.15 uur alle verse producten uit de regio te koop zijn. Zo liggen er uit de kassen bijvoorbeeld aubergines, diverse soorten paprika’s en tomaten. Ook regionale producten zoals appelsap, schenkstroop, aardappels etc. worden in de kiosk verkocht.

300_naamloos5.png

realisatie: tidi.nl