Werken in de kas

Nieuwsbrief februari 2013

Hierbij sturen we u de nieuwsbrief van februari 2013.

Geachte heer/mevrouw,

We hebben de herfstteelt (van het ras Speedella) inmiddels al ruim een maand achter ons liggen. Dit ras heeft de juiste eigenschappen om in de herfst geteeld te worden, er komen uiteindelijk maar 5 a 6 trossen tomaten aan een plant te hangen. Bij een teelt die jaarrond is komen wel 30 trossen tomaten aan een plant.

 

We hebben uiteindelijk 4 maanden Speedella geteeld. In januari hebben we in sneltrein vaart de planten uit de kas gehaald, en hebben we de kas schoongemaakt. De kas is daarna klaar gemaakt voor de nieuwe teelt (dit alles duurde nog geen twee weken).

300_imag0052.jpg

 

 

Inmiddels hebben we ruim 12.000 tomatenplanten staan van het ras Cappricia (trostomaat, gewicht per tomaat is ongeveer 120 gram). Naast deze trostomaten zullen we ook oranje, gele, roze, bruine tomaten en tomaten in allerlei verschillende vormen telen. Deze zijn allemaal vanaf eind maart in de kiosk te koop. De kiosk bevindt zich naast het Voorlichtings- en Opleidingscentrum. Naast onze tomaten zullen we ook andere regionale producten verkopen, zoals paprika's, aubergines, aardappelen, appels, etc.

300_imag0062.jpg

 300_imag0103.jpg

 

In de kas hangen op dit moment allemaal gele linten, waarmee we kwaadaardige vliegjes vangen die een gevaar kunnen betekenen voor het gewas en de tomaten. Ook zetten we zoveel mogelijk biologische bestrijding in, zodat we niet of nauwelijks moeten spuiten.

 300_imag0072.jpg

300_imag0102.jpg

Op de laatste foto ziet u een kaartje met "Sluipwespen". Deze heten Encarsia (de kleine zwarte stipjes zijn de Encarsia, met het blote oog nauwelijks te zien). Zij zoeken de eitjes op van de witte vlieg. Deze worden gepararsiteerd zodat er geen witte vlieg meer uit komt. Door deze kaartjes door de kas te verspreiden kunnen we de witte vlieg populatie onder controle houden en hoeven we geen andere bestrijdingsmiddelen in te zetten.

 

In de nabijgelegen kassen wordt er ook hard gewerkt om de planten optimaal te laten functioneren. In deze kassen staan tomaten-, paprika- en aubergineplanten. De eerste aubergines zijn inmiddels geoogst.

 

In 2012 hebben we 60 kandidaten opgeleid, waarvan er bijna 50% aan een baan zijn geholpen. De opleiding is voor veel mensen interessant, omdat de kandidaten worden geactiveerd, gemotiveerd en gestimuleerd. De opleiding is met behoud van uitkering, maar kandidaten kunnen wel hun heftruck certificaat en hun VCA behalen. Ook wordt er een module plantenteelt gegeven. Dit alles zorgt ervoor dat je als kandidaat meer kans maakt op de plaatselijke arbeidsmarkt.

 

We hebben ook kruiden en kiemgroenten gezaaid voor De Kromme Watergang, het 2-sterren restaurant van Edwin Vinke. Deze kiemgroenten kenmerkt zich door zijn ietwat zilte smaak. Dit is goed bevallen en we hopen in 2013 op dezelfde manier samen te werken.

 300_img-20121113-00067.jpg

 

 

Ook is de kinderopvang uit de kas verdwenen, omdat er te weinig aanmeldingen waren. De ruimte waar de kinderopvang was, wordt momenteel ingericht als expositieruimte, waar bezoekers o.a. terug kunnen kijken in de tijd. We hebben van het Westlands Glas- en tuinbouwmuseum een aantal voorwerpen in bruikleen, zoals de tomatenhobbel. Benieuwd wat de tomatenhobbel doet? Kom dan gerust een kijkje nemen!

300_imag0104.jpg

 

Ook wordt er in de expositieruimte uitgebreid getoond hoe de andere glastuinbouwbedrijven uit het glastuinbouwgebied er uit zien. Dankzij Grodan hebben we een aantal films waarmee het productieproces en verwerkingsproces van steenwol wordt getoond.

 300_imag0096.jpg

 

realisatie: tidi.nl