Werken in de kas

Nieuwsbrief augustus 2012

Eindelijk is de zomer in het land, en dat is goed te merken in de kas! De temperaturen lopen op, er worden in de kas al temperaturen gemeten van ruim 30 graden. Omdat het ook vroeg licht is wordt er vroeg begonnen en kan in de meeste gevallen iedereen vroeger naar huis. Ook worden bij sommige tuinders de werkzaamheden aangepast, zodat er op het warmste punt van de dag niet in de volle zon wordt gewerkt.

300_1312383020614.jpg

Geachte heer/mevrouw,

In mei is er een zeer geslaagde editie van Kom in de Kas geweest, waar alle tuinders van Glastuinbouw Terneuzen aan mee hebben gewerkt. Er was erg veel interesse, waardoor mensen soms moesten wachten op de pendelbusjes. Over het algemeen was iedereen tevreden over deze dag. Naar schatting zijn er 1500 bezoekers geweest.

300_kom_20in_20de_20kas3.jpg

Tijdens Kom in de Kas zijn er ook veel speurtochten ingevuld. Hier zijn twee winnaars uitgekomen. Deze mensen ontvangen spoedig bericht over de prijs. Hier zal een stukje over te lezen zijn op deze site.

Het Voorlichtings- en Opleidingscentrum heeft inmiddels meer dan 300 kandidaten in opleiding gehad. Deze kandidaten hebben allemaal hun heftruck certificaat, VCA (basis veiligheid certificaat) en cursus plantenteelt kunnen volgen. Door in de opleidingskas alle gewaswerkzaamheden te doen hebben we veel mensen aan een baan geholpen in de glastuinbouw, maar ook in andere sectoren. Door de kandidaten de mogelijkheid te geven hun heftruck certificaat en VCA te behalen worden ze breder inzetbaar op de plaatselijke arbeidsmarkt. Ongeveer 50% van de kandidaten die aan de opleiding beginnen vinden een baan in de glastuinbouw, maar ook daarbuiten. Deze hoge score is in het andere delen van Nederland opgevallen. Het AD (editie Rotterdam) wilde graag meer weten van de manier van opleiden, wat leidde tot een artikel dat bijna een pagina in beslag nam.

300_20120721_140549.jpg 

Momenteel zijn er ook kandidaten uit de opleidingskas werkzaam in de Zilte Hof waar een bijzondere tuin wordt aangelegd en verzorgd. In deze tuin groeien niet allerdaagse groenten, bloemen en kruiden zoals paarse wortels, blauwe basilicum en vele slasoorten. De tuin ligt nabij Michelinsterren restaurant De Kromme Watergang. Medewerkers van het restaurant kunnen verse groenten en kruiden uit de tuin halen, die een paar minuten later bij de gasten op het bord kunnen liggen. Verser kan bijna niet!

 300_img_1837.jpg

Op de wand van de kiosk hangt sinds kort een bord van Lekker Regionaal Product. Lekker Regionaal Product is een initiatief ter promotie van de regionale producten. Lekker Regionaal Product wilt de toegankelijkheid van streekproducten verbeteren en de naamsbekendheid vergroten. Bij het Voorlichtings- en Opleidingscentrum kan je producten proeven, kopen en beleven!

300_imag0665.jpg 

Dit jaar is de Floriade in Venlo. Miljoenen mensen zijn al een kijkje gaan nemen bij de planten, bloemen en tuinen die zijn aangelegd. Wat ook zeker een bezoek waard is, is het Huis van de Smaak. Bij binnenkomst in het paviljoen vertellen 6 reusachtige 'vruchtbollen' het verhaal van het wonder van de natuur. Vervolgens waant de bezoeker zich op een markt waar verse producten op aantrekkelijke wijze worden gepresenteerd. Professionals gaan op de markt met de consumenten in gesprek. In het Kokkerelli Proeftheater bereiden kinderen en koks de lekkerste hapjes met groenten, fruit en champignons. Ook maken bezoekers kennis met de nieuwste innovaties uit de groente-, fruit- en champignonsector. Kijk proef en beleef ook hier de (glas)tuinbouw!

 

300_7623-f39ecc385540aa30810e5e33f7ad7de9.jpg

In onze kleine kas zijn we ook nog steeds druk bezig met de proef om Stevia in een kas te telen. Stevia is een plant waarin een zoetstof is geworden die 30-45x zo sterk is als suiker, maar calorie-arm is. In het Voorlichtings-en Opleidingscentrum zijn we niet bezig met de zoete stof zelf, maar we testen of er ideale groeiomstandigheden kunnen worden gecreëerd in de kas. 

 300_stevia-002.jpg

realisatie: tidi.nl