Werken in de kas

Nieuwsbrief maart 2012

Inmiddels zijn we aan het einde van februari - begin maart 2012 beland. Februari kan een maand zijn waarin het weer heel slecht is of heel goed. Bij goed weer kan de productie van glasgroenten ineens een grote sprong maken, maar als het weer slecht is kan dit enorme vertragingen opleveren. In het begin van februari hadden we een koude periode, maar de zon scheen wel. Zonlicht is veel belangrijker dan de temperatuur, omdat we zelf de temperatuur van de verwarming kunnen instellen. Hoe het gewas op de hoeveelheid zonlicht reageert kunt u zien op de webcam. Deze is gericht in een pad, waardoor er goed kan worden gezien wat het verschil is met het kleuren van de tomaten, de groei van de tomaten en het werk dat aan de planten is gedaan. Het beeld van de webcam wordt ieder uur ververst. Alle gemaakte beelden worden opgeslagen en worden uiteindelijk, als een soort filmpje, achter elkaar geplakt.

300_1312383020614.jpg

Geachte heer/mevrouw,

Inmiddels is de eerste oogst gedaan, en zijn de eerste cherry tomaten in ontvangst genomen door Edwin Vinke van restaurant De Kromme Watergang (2 Michelin sterren). De kiosk is inmiddels weer geopend. U kunt hier momenteel cherry tomaten, aubergines, diverse perkgoed,appelsap, aardappelen en andere producten kopen. De paprika's verwachten we vanaf week 12. We verkopen de cherry tomaatjes momenteel voor €1,25 per bakje van 250 gram. De tros cherry tomaten kosten €4,50 per kilo. Vers geplukt en vers verkocht!

300_imag0356.jpg

Niet alleen de vruchten groeien goed, de rest van de planten groeien ook goed. Inmiddels hebben de planten al een lengte van meer dan 300 cm, en zien we in de kop al de dertiende tros komen. Toch duurt het nog een hele tijd voordat we daadwerkelijk tomaten kunnen plukken van deze dertiende tros.

Eerder kon u ook al lezen dat we een duurzame samenwerking met Grodan zijn aangegaan. Grodan levert voor onze kas de substraten. Hierin groeien de wortels van de planten. In de matten kan op het einde van het jaar wel 90 kilometer wortel zijn gegroeid. Het grote voordeel van het gebruik van steenwol substraat is dat er minder kans is op wortelziekten en dat er een hogere productie kan worden gerealiseerd. Daarnaast is tijdens de teeltwissel (wanneer de oude planten worden verwijderd en alles gereed wordt gemaakt voor het nieuwe teeltseizoen) het substraat makkelijk te verwijderen. Het substraat is een duurzaam product. Steenwol wordt gemaakt van basalt. Van 1m³ basalt wordt 50 m³ steenwol gemaakt. Op deze hoeveelheid steenwol kan bijvoorbeeld 350.000 kilo tomaten, 1.000.000 komkommers of 5.000.000 gerbera's geteeld worden. Tijdens de teeltwissel worden de substraten naar een speciaal verwerkingsbedrijf gebracht, waar de steenwol wordt verbrand. Na verbranding blijft er een poeder over. Dit is de grondstof voor 8 m³ bakstenen. Al met al een heel duurzaam product! Wilt u meer over het substraat weten, dan kunt u in het Voorlichtings- en Opleidingscentrum ook de informatiezuil van Grodan bekijken.

300_zuil.JPG

In de kranten en op het nieuws heeft u kunnen zien dat de gemeente Zelzate op dit moment druk bezig is om ook Belgische werklozen enthousiast te maken voor een opleiding in het Voorlichtings- en Opleidingscentrum. Inmiddels zijn er al verschillende Belgische werkzoekenden op rondleiding geweest en starten er deze maand een aantal kandidaten met de opleiding.

Tijdens de opleiding in de kas kunnen mensen tevens hun heftruckcertificaat en VCA (Veiligheids Certificaat A) halen. Ook krijgen de kandidaten 5 dagdelen les van een docent van Edudelta. Deze docent geeft een module plantenteelt, waarbij extra uitleg wordt gegeven over hoe de plant werkt, wat voor functie bepaalde onderdelen van de plant hebben en wordt er uitleg gegeven over ziekten en plagen. Na het volgen van deze lessen wordt er nog een certificaat uitgedeeld.

300_imag0293.jpg

In februari heeft het Voorlichtings- en Opleidingscentrum deelgenomen aan de Agri en Aqua beurs in Goes. Hier hebben we veel contacten opgedaan. We hebben vertelt over het Glastuinbouwgebied Terneuzen, over het opleiden van de stagaires en over onze tomaten. Daarnaast hebben we dit jaar ook mee geholpen op de stand van Glastuinbouw Terneuzen. Ook hier was erg veel aandacht voor het Voorlichtings- en Opleidingscentrum.

 In de kas groeien op dit moment niet alleen tomaten, maar er groeien ook snack komkommers en snack paprika's. Deze zijn nog niet zo groot, maar wel erg smaakvol. We hopen deze op korte termijn te verkopen in de kiosk.

300_imag0380.jpg

Mensen kunnen niet alleen producten kopen in onze kiosk, maar we verzorgen ook rondleidingen voor groepen in het Voorlichtings- en Opleidingscentrum. De kosten voor een rondleiding zijn €3,50 per persoon. Hiervoor wordt een rondleiding gegeven van 1 - 1,5 uur en ontvangen de bezoekers een doosje cherry tomaten uit onze kas. Ook is het mogelijk om koffie en thee te krijgen voor de rondleiding. De kosten van de rondleiding inclusief koffie en/of thee bedraagt €5,00.

Binnenkort wordt er in het Voorlichtings- en Opleidingscentrum gestart met het telen van Stevia. Stevia is een plant waar een bijzondere zoetstof in zit. Deze zoetstof is 300x zoeter dan suiker en is calorie arm. In het Voorlichtings- en Opleidingscentrum worden deze planten op verschillende manieren getest en gemeten. We hopen, door de planten onder verschillende omstandigheden te laten groeien, meer te weten te komen over de eigenschappen en productie van de plant.

300_stevia-002.jpg

realisatie: tidi.nl