Werken in de kas

Nieuwsbrief november 2011

Sinds de laatste nieuwsbrief is er veel veranderd in de kas. De laatste oogst is van de planten afgehaald, het oude gewas is uit de kas gehaald en de kas is helemaal schoon gemaakt. Dit alles heeft 3 weken geduurd. Na die drie weken ziet de kas er compleet anders uit!
De planten worden weg gehaald
Na de laatste oogst worden de planten allemaal doorgeknipt en worden ze uitgelegd op de paden. Als dit bij alle paden is gedaan, worden ze uit de kas gehaald, en in containers gedaan. De containers worden bij de afvalverwerking geleegd.

Gevel reinigen

Met een hogedruk reiniger wordt daarna de gehele kas schoon gespoten. Op de ramen zit veel groene aanslag na een teeltseizoen. Het verschil is dan ook altijd goed te zien. De buitenkant wordt later dit jaar door een extern bedrijf gereinigd.

Uiteindelijk komt het er allemaal weer netjes schoon uit te zien.

Foto vanaf het middenpad

Ook wordt er op de grond nieuw loopfolie gelegd. Dit loopfolie is spierwit en weerkaatst iedere zonnestraal. Het verschil is dan ook goed te zien. Omdat de dagen korter zijn dan in de zomer, en over het algemeen de zon ook minder schijnt, moeten we optimaal gebruik maken van iedere zonnestraal.

Loopfolie

Ook worden er nieuwe substraatmatten gelegd in de kas. Op deze matten zullen we de tomatenplanten zetten. De wortels van de planten groeien dus niet in de volle grond, maar in steenwol. De substraatmatten die in de kas liggen zijn van Grodan. Het Voorlichtings- en Opleidingscentrum zal voor Grodan een demo-kas worden. Daarom hebben we 4 verschillende type steenwol matten liggen, waarop een aantal testen worden uitgevoerd. Het doel is om te onderzoeken of er op de matten verschillen zullen zijn tussen lengte groei, aanmaak van trossen, opbrengst, enzovoorts.

Grodan

Op 10 november zijn onze nieuwe planten binnen gekomen. Dit jaar telen we cherry tomaten, van het type DRC 564. Hier hebben we bijna 13.000 planten van staan.

DRC

Ook zullen er weer een aantal specialties in de kas staan, zoals Zebrino, Coeur de Boeuf (Arawak), San Marzano (Santa Orange), mini pruimtomaatjes (Pareso), tomaten met extra lycopeen (Prolyco), etc. Deze tomaten zullen vanaf eind februari weer te koop zijn in onze kiosk.

Zebrino

Op dit moment is het redelijk stil in onze kiosk, terwijl er mooie en lekkere (Zeeuwse!) producten te vinden zijn. Zo verkopen we appels en peren (van Vereecken uit Vogelwaarde), aardappelen en uien uit Axel en tomaten en paprika's uit Westdorpe. Momenteel zijn er geen aubergines verkrijgbaar, en zullen ook de tomaten en paprika's een korte periode uit de winkel verdwijnen (ivm teeltwissel).

Ook is het teeltseizoen van de kruiden al een tijd voorbij. In plaats daarvan telen we nu perkgoed. Zo staat er momenteel Sedum, chrysanten, etc. Het staat er in ieder geval fleurig bij.

Geachte heer/mevrouw,

In de kas zijn de kandidaten al druk bezig geweest met het ophangen van de draadhaken en het aanbinden van de touwen. De planten groeien op dit moment zo hard (dankzij het mooie weer) dat het belangrijk is dat we ze aanbinden en goed indraaien. Als we dat niet doen kunnen de planten uiteindelijk omver vallen. Ook worden momenteel de dieven al verwijderd.

Aanbinden van de planten

Dankzij het mooie weer zijn ook de eerste trosjes al te zien in de planten. Als alles goed verloopt hebben we begin december de eerste bloei (en kunnen we in februari van onze eigen tomaten eten).

1e tros

Binnenkort zal er in de kas een webcam komen te hangen. Via de website www.werkenindekas.nl kan je dan zien wat er allemaal in de kas gebeurt. Na een aantal minuten zal er een nieuw beeld vanuit de kas op de site te zien zijn.

Hou de site dus goed in de gaten!


realisatie: tidi.nl