Werken in de kas

Nieuwsbrief augustus 2011

Volgens de kalender is het volop zomer, maar op dit moment komt de regen uit de hemel. Na een warme periode van veel zon en droogte is nu de natte periode al even bezig. Dit merken we goed aan de planten, die met mooi weer meer tomaten afgeven dan wanneer het slecht weer is.

rode tomaten

De kandidaten zijn druk bezig met sorteerwerkzaamheden. Wat het product uit de opleidingskas uniek maakt is dat het niet alleen met de hand wordt geoogst, maar ook met de hand wordt gesorteerd. Dit zorgt voor minder beschadiging aan de tomaten, en dus minder uitval.

Op 13 mei is er een open dag geweest in het Voorlichtings- en Opleidingscentrum. Dit leverde bijna twee keer zoveel bezoekers op dan we hadden gehoopt. Het glastuinbouwgebied leeft dus enorm in de regio. Tijdens de open dag waren er een aantal stands te vinden die te maken hebben met het glastuinbouwgebied of met de opleidingskas. Zo heeft Nebiha Keten van Culi Turk er voor gezorgd dat we een culinaire reis door de kassen konden maken. Bij deze stand werd volop geproefd van de producten uit de kassen. Tuinders uit het gebied hebben daarnaast hun producten laten zien, en het Werk Service Punt was aanwezig om belangstellenden in te schrijven. Hier konden mensen ook mee doen met een prijsvraag. Op tafel stond een vaas, gevuld met tomaten. Men kon raden hoeveel tomaten er in deze vaas zaten. Degene die het dichtst bij het juiste aantal tomaten kwam, zou een exclusieve rondleiding winnen het bij het VOC voor maximaal 25 personen. De winnaar is meneer P. Dieleman geworden, die binnenkort een uitgebreide rondleiding krijgt bij het Voorlichtings- en Opleidingscentrum.

Tijdens de Open Dag heeft burgemeester Lonink ook de kiosk officieel geopend. Vanuit de kiosk worden producten verkocht die in Zeeuws Vlaanderen worden geteeld. Zo verkopen we aardappelen, paprika's, aubergines, tomaten, appelsap, biologische aardappelen, biologische uien, diverse kruiden per pot (zoals basilicum, bieslook, peterselie, selderij, etc.). Het assortiment wordt nog steeds uitgebreid.

kruidenmand

Er zijn veel bezoeken aan het Voorlichtings- en Opleidingscentrum geweest. Zo is de kas tijdens de havendagen geopend tijdens "beleef de Kanaalzone". Bezoekers van het Portaal van Vlaanderen konden met een touringcar naar het Voorlichtings- en Opleidingscentrum komen, waar ze een uitleg kregen over hetgeen er in de kas gebeurd.

Geachte heer/mevrouw,

Ook zijn er diverse restaurants die een kijkje hebben genomen in de kas en wat hebben gemaakt van al het lekkers uit de kassen. Zo hebben onder andere restaurants uit Terneuzen, Lamswaarde en Philippine een bezoek gebracht aan de kassen. Met de verse producten die ze hebben meegenomen zijn direct erg lekkere gerechten bereid!

penp

In de media is er de laatste tijd veel gezegd over de EHEC bacterie. Hoewel de bacterie nooit is gevonden in de groenten uit het glastuinbouwgebied, hebben de tuinders er wel veel problemen door gekend. De consument koopt minder producten, waardoor de tuinders minder producten kunnen leveren aan diverse organisaties. Alle producten worden vaak gecontroleerd op ziektes, verboden middelen of teveel aan werkzame stoffen, waardoor we met zekerheid kunnen zeggen dat u bij het Voorlichtings- en Opleidingscentrum gezonde producten kunt kopen.

Hoewel er op dit moment nog geen uitbreiding is voor het glastuinbouwgebied komen er nog steeds veel mensen die een opleiding volgen in het Voorlichtings- en Opleidingscentrum aan een baan. Nog steeds plaatsen we kandidaten bij de tuinders en nog steeds stromen er kandidaten uit naar betaalt werk. Ondanks alle problemen die er zijn komt 50 - 60% van de kandidaten aan werk tijdens hun opleiding. Dat kandidaten hun VCA en heftruck certificaat hier kunnen behalen helpt natuurlijk ook mee aan het hoge percentage. We zien ook dat leeftijd, afkomst of geslacht hierbij geen enkele rol speelt!

Tenslotte goed nieuws over het kinderdagverblijf wat in de kas is gevestigd. Er komen steeds meer kinderen, waardoor het voor de kinderen steeds leuker wordt voor de kinderen. Over het kinderdagverblijf "De Zontomaatjes", dat onderdeel is van Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen, bestaat het misverstand dat er alleen kinderen mogen komen van ouders die in de glastuinbouw werken. Niets is minder waar. Als men in de buurt woont of werkt kan men net zo goed gebruik maken van dit kinderdagverblijf. Mocht u interesse hebben kunt u ook kijken op de site. Hier vind u ook de contactgegevens.

kdv

realisatie: tidi.nl