Werken in de kas

Nieuwsbrief april 2011

Vorige maand is de lente begonnen, en dat zien we in de kas gelijk terug. De tomaten hebben een groeispurt gemaakt, en we zijn inmiddels al ruim een maand aan het oogsten. De tomaten komen ook steeds meer "op gewicht", soms komen we tomaten tegen van 300 gram per stuk!

Plant


Herkenning

Het Voorlichtings- en Opleidingscentrum is vorige week voorzien van een naam en logo. Hierdoor is het VOC al van verre herkenbaar. Ook zijn onze bussen goed te herkennen. De kleuren die in het logo te vinden zijn, komen ook allemaal terug in de opleidingskas.

VOC


Bezoek

We hebben het hele jaar door veel bezoek. Van ondernemersverenigingen tot verjaardagen. Van scholen tot politieke partijen... Allemaal hebben ze interesse in de opleidingskas en het Glastuinbouwgebied Terneuzen! Vorige maand zijn, met het oog op de provinciale Statenverkiezing, Job Cohen en Marleen Barth in het Voorlichtings- en Opleidingscentrum geweest. Hier hebben ze uitleg gekregen over het opleiden van de kandidatien in het Voorlichtings- en Opleidingscentrum en over de teelt van onze vleestomaten. Tijdens het bezoek kleurden ook de eerst mini-pruimtomaatjes, die dan ook als eerste mochten worden geproefd door het tweetal. Dit was ook terug te zien op de nationale televisie. Dit kan je terug zien door te klikken op deze link: PVDA bezoekt Voorlichtings- en Opleidingscentrum 

PVDA in VOC

Naast het bezoek van Job Cohen en Marleen Barth is ook het Nehalennia collega op bezoek geweest. Deze school heeft met Marlon Pijpelink van WarmCo2 een bezoek gebracht aan Yara Sluiskil, vervolgens hebben ze in het VOC een uitleg gehad over duurzaam telen.

Geachte heer/mevrouw,


Hoe gaat het in de kas?

Het gewas groeit enorm hard op dit moment. De zon heeft vorige maand bijna twee keer zoveel geschenen als normaal het geval is. De tomaten zijn daardoor ook lekker aan het kleuren, en het gewas groeit en groeit.

Omdat we dit jaar vleestomaten hebben staan, zijn sommige werkzaamheden net iets anders dan vorig jaar. Het oogsten van de kleine tomaten was arbeidsintensiever dan dit jaar. Het sorteren en wegen gebeurt nu in grote verpakkingen van 7 kilo (waar we vorig jaar 250 gram in een verpakking deden). We sorteren nu niet alleen op kleur, maar ook op grootte. De meeste tomaten hebben een diameter tussen 72 en 102 mm.

Vleestomaten


Kandidaten

Op dit moment komen er steeds meer werkzaamheden in de kas, omdat het langer licht wordt en de zon meer gaat schijnen. Het Werk Service Punt bemiddelt geschikte kandidaten door als er geschikte vacatures zijn zowel binnen als buiten de glastuinbouw. Inmiddels zijn er vanuit het VOC dit jaar al 10 mensen aan een baan geholpen. Een goed resultaat waar we met zijn allen trots op mogen zijn.


Kruiden

Ook zijn we deze week gestart met het kweken van kruiden. Deze kruiden worden als kleine stekjes geplant en groeien door tot het volwaardige plantjes zijn. Zodra deze groot genoeg zijn zullen we deze ook bij onze kas verkopen.

kruiden

Verkoop aan de kas

Momenteel wordt er hard aan gewerkt om de kiosk in orde te maken. Deze kiosk staat op de parking van het Voorlichtings- en Opleidingscentrum. Vanuit de kiosk zullen we in de toekomst onze eigen tomaten en kruiden verkopen, maar ook de producten van de overige tuinders en premium landbouwproducten. Dit alles wordt verkocht onder de nieuwe merknaam voor het Zeeuws Vlaams product "Terra Scala". Momenteel verkopen we vleestomaten per kilo en per houten kist (ongeveer 2,3 kilo). Ons assortiment bestaat verder uit ronde tomaten, tros tomaten, assortimentdozen (1,2 kilo), gele tomaten, oranje tomaten, tros cherry tomaten, mini pruimtomaatjes en tros pruim tomaten. Later zullen we vanuit deze kiosk ook kruiden en producten uit de streek gaan verkopen.

Kiosk

realisatie: tidi.nl