Werken in de kas

Nieuwsbrief december 2010

Hierbij sturen we u de laatste nieuwsbrief, waarin we weer wat meer kunnen vertellen over de stand van zaken in het Voorlichtings- en Opleidingscentrum en het glastuinbouwgebied Terneuzen.Geachte heer/mevrouw,

Nieuwsbrief december ’10

December is inmiddels op zijn eind, en het hele land is wit bedekt (geweest). We hebben ook in de polder een witte kerst gehad! Hier in de Smidsschorrepolder nabij Westdorpe lag alles onder een witte deken. Een mooi plaatje!

GTB in de sneeuw
In de kassen ziet het er compleet anders uit. In november hadden we de oude planten nog in de kas staan. Na de laatste oogst wordt in rap tempo de kas leeggeruimd. Planten worden klaargelegd om uit te lopen, alles wordt aangeveegd en ramen worden van binnen en van buiten schoon gemaakt. Dit wordt allemaal gedaan binnen 3 weken, want na die drie weken moet alles schoon zijn om weer voor het nieuwe teeltseizoen alles klaar te maken.

Teeltwissel1

Teeltwissel2


Inmiddels staat de kas er netjes bij. De planten zijn in de eerste week van december in de kas gezet, en groeien goed. Het is nu 19 graden in de kas, wat deze planten erg lekker vinden. In de kas staan voornamelijk vleestomaten, die 200 – 250 gram gaan wegen. Een heel verschil met de cherry tomaten van vorig jaar, die ongeveer 15 gram per stuk aan gewicht hadden.

seizoen 2011 planten

Naast de vleestomaten zullen we ook cherrytomaten, pruimtomaten en gekleurde tomaten telen. Op de parking zal een kiosk komen te staan, waar we dan de producten die in het gebied geteelt worden kunnen verkopen.

Veen

Inmiddels zijn we ook weer druk bezig met gewashandelingen. Op 5 meter hoogte zijn haken gehangen met draad. Deze draad is aan de planten geknoopt. Nu wordt de draad om de plant gedraaid, om stevigheid te geven als de planten langer worden.

Indraaien


Na deze werkzaamheden wordt er begonnen met het schoondieven van de planten. Dieven zijn ongewenste plantscheuten. Dieven zorgen ervoor dat de planten breed worden, en we willen juist dat deze lang worden, en de plant zijn energie daar in steekt.

Ook zijn de eerste bloemen in de kas te vinden. Als de bloemen bestoven zijn komen hier uiteindelijk de tomaten aan de plant.

Prunus bloem

Het VOC is gematigd tevreden over de opbrengst van de tomaten. Ook zijn we tevreden over het opleiden van de kandidaten. Er zijn dit jaar bijna 50 mensen aan werk geholpen door het Voorlichtings- en Opleidingscentrum. Dat is een erg goede score.

Handtekening

Er zal naast de kas een modeltuin worden aangelegd. Deze modeltuin zal gebruikt worden om ook cursus te kunnen geven voor bijvoorbeeld tuin- en plantsoenen onderhoud, etc.

Tot slot willen we iedereen namens het Werk Service Punt en het Voorlichtings- en Opleidingscentrum een positief 2011 toewensen!

2011

realisatie: tidi.nl