Werken in de kas

Nieuwsbrief mei 2010

Het voorjaar is zowat voorbij, een periode waarin veel gebeurd is en veel is veranderd in de kas. De planten hangen vol met tomaten, en vorige week zijn er op 1 dag meer dan 10.000 bakjes met tomaten (van 250 gram) geleverd aan onze afnemer. Dat is een record!

Geachte heer/mevrouw,

cdboeuf

Op dit moment groeien er 14 verschillende soorten tomaten in de opleidingskas. Deze hebben allerlei vormen en kleuren. Zo zijn er grote, kleine en gerimpelde tomaten (deze lijken wel op een pompoen). Naast de rode tomaten hebben we ook gele en oranje tomaten. Hoewel er zoveel verschillende soorten groeien in de kas, smaken ze toch allemaal naar tomaat, en zijn ze overheerlijk!

De tomaten die in het Voorlichtings- en Opleidingscentrum groeien worden naar een afnemer verzonden. Ook verkopen we onze tomaten aan plaatselijke groente winkels, restaurants en traiteurs.

Werkzaamheden
Alle mogelijke gewaswerkzaamheden worden op dit moment gedaan in het Voorlichtings- en Opleidingscentrum. Hier worden karren voor gebruikt die over een “rails” rijden. Hierdoor moet er niet zwaar getild worden. Ook de werkzaamheden die op hoogte worden gedaan, het dieven en clippen, worden met een wagen gedaan, een gewasverzorgingswagen. Deze kan op iedere gewenste hoogte worden ingesteld. Zo kan iedereen deze werkzaamheden uitvoeren, of je groot bent of klein.

brwIn de kas hangen verschillende meetboxen die temperatuur, CO2-concentratie en vochtigheid meten. Dankzij het ophalen van de gemeten gegevens kunnen allerlei processen worden aangestuurd, zoals het toevoegen van CO2, verwarmen van de kas of het openen van de ramen.

Bezoek
Ook zijn er een aantal drukke zaterdagen achter de rug. Zo was er op 17 april een open huis / relatiedag. Op deze dag waren alle kassen toegankelijk en stonden in de glastuinbouwbedrijven een aantal stands. Veel tuinders, installateurs en andere belangstellenden hebben hun ogen uitgekeken in de kassen. Er was veel aandacht voor het duurzame telen. Omdat we gebruik maken van de warmte en CO2 van Yara wordt er in Terneuzen duurzaam geteelt, en dus goed voor het milieu. Naar schatting waren er 2500 mensen, wat een gezellige dag en veel belangstelling betekende voor het gebied.

Ook de zaterdag erna waren er bezoekers in het Voorlichtings- en Opleidingscentrum. Deze bezoekers waren uitgenodigd door de Rabobank, en konden in 3 groepen kijken in de kas, een presentatie over het gebied en een rondleiding op de fabriek van Yara krijgen. Er was gepland dat er 100 bezoekers zouden komen, maar dit werden er uiteindelijk 210. Ook deze grote groep mensen was erg enthousiast en heeft veel mensen een positieve kijk op de glastuinbouw in Terneuzen gegeven.

66% kans op werk
Op dit moment zijn er 90 Zeeuws Vlaamse mensen opgeleid in het VOC. Hiervan hebben 60 personen een baan gevonden. Ook zijn er 9 Vlaamse mensen opgeleid, waarvan er 6 een baan hebben gevonden. Hoewel we als Voorlichtings- en Opleidingscentrum geen baangaranties kunnen afgeven is de scoringskans op dit moment dus 66%. Mocht je interesse hebben in een baan in de glastuinbouw, meldt je dan aan via het Werk Service Punt (Nelleke de Hullu of Nathalie Pieters).

Verkoop aan de kas
Vanwege de enorme belangstelling voor de tomaten van de opleidingskas is het op dit moment alleen mogelijk om op gezette tijden tomaten te kopen. De nieuwe tijden zijn:
Dinsdag middag:     13.30 uur – 15.30 uur
Donderdag middag: 13.30 uur – 15.30 uur
Vrijdag morgen:      09.00 uur – 12.00 uur

Rondleidingen voor groepen
Ook zijn er belangrijke wijzigingen voor de groepen die een rondleiding willen in het Voorlichtings- en Opleidingscentrum (dit geldt niet voor de mensen die via het UWV komen). Kosten voor de rondleiding zijn € 3,- per persoon, met een minimum bedrag van € 25,-

De openingstijden en de kosten voor de rondleiding gaan per direct in.

Prettige zomer!

realisatie: tidi.nl