Werken in de kas

Nieuwsbrief augustus 2009

De zomer is in het land en zorgt voor heerlijke temperaturen. Ook de temperaturen in de kas stijgen soms tot tropische waarden. Op sommige dagen meten wij zelfs 30 graden! Toch gaan de werkzaamheden aan het gewas door. Natuurlijk houden we daarbij zoveel mogelijk rekening met de hoge temperaturen. Geachte heer/mevrouw,

In opleiding
Inmiddels zijn er 25 kandidaten gestart met de opleiding. Zij zijn niet alleen erg druk bezig met de gewashandelingen, maar ook met het theoretische deel van de opleiding. In het nieuwe leslokaal van de opleidingskas verzorgt Edudelta de lessen over teeltverzorging, oogsten en verwerken en onderhoud van gebouw en machines. Ook zijn recent de eerste mensen geslaagd voor de cursus Veiligheid (VCA) en heftruck.

Tempo en kwaliteit telt
Met de kandidaten wordt iedere maand gesproken. Wij praten over hoe het werk wordt gedaan en waar zij extra op moeten letten. Speciale aandacht gaat uit naar werktempo, kwaliteit van het werk en niet te vergeten motivatie. Dit zijn de belangrijkste onderdelen tijdens de opleiding en zijn ook in de toekomst belangrijk om succesvol in de kas aan de slag te gaan. De kandidaten zelf noteren iedere dag welke werkzaamheden ze hebben verricht. Aan de hand van dit registratiesysteem kunnen tuinders zien of de snelheid en de kwaliteit van het werk van de werknemers in orde is.

Verser kan niet!Verser kan niet!
Vanuit de opleidingskas gaan er iedere week 7.000 tot 10.000 kilo tomaten naar onze afnemer. Deze afnemer, in de buurt van Eindhoven, levert tomaten onder andere aan de Jumbo supermarkt. Ook verkopen we tomaten bij de kas. Iedereen kan daar terecht om tomaten te kopen. En zeg nu zelf; waar haal je je tomaten verser dan rechtstreeks bij de opleidingskas?! Ze worden hier speciaal voor de klant van de planten afgehaald en direct verpakt.

Nieuwe kassen
In de omgeving van de opleidingskas is het een drukte van jewelste. Vrachtwagens rijden af en aan naar de drie grote kassencomplexen die momenteel gebouwd worden. In deze kassen zullen aubergines, paprika’s en tomaten geteeld worden. De telers hopen dat de kassen eind dit jaar in gebruik genomen kunnen worden. Er worden nu en dan mensen van de opleidingskas gevraagd om met verschillende werkzaamheden te helpen. Zo hebben onze leerlingen de afgelopen weken een flinke klus gehad aan het plaatsen van zeilen in de bassins van de aubergineteler en de paprikateler.

nieuwe kassen in aanbouw

Interesse?
Mocht jij interesse hebben in de opleiding en/of het werken in de glastuinbouw, maar heb je het formulier hiervoor nog niet ingevuld, dan kun je dit alsnog doen.

Met vriendelijke groet,
Voorlichtings- en opleidingscentrum voor de glastuinbouw in Terneuzen.

realisatie: tidi.nl