24/09/2012 Substraat, hoe werkt dat?

Het VOC is demokas voor Grodan substraat

Er zijn vele verschillende manieren om tomaten, paprika''s, aardbeien en andere producten onder glas te telen. Hierbij is er een keuze waar je de wortels in laat groeien. Kies je voor volle grond telen, dan worden de planten in de grond geteelt (veelal biologische teelt). Maar in de meeste glastuinbouwbedrijven wordt er op een groeimedium geteeld in plaats van in de grond. Dit groeimedium noemen we substraat.

Substraten zijn er van veel verschllende producten zoals veen, steenwol, perlite, kokos en vele andere producten. Het VOC maakt gebruik van steenwol substraat van Grodan. De keuze voor een substraat kan met veel factoren te maken hebben. Voor ons was de keuze makkelijk om voor steenwol te kiezen. Steenwol is het meest voorkomende substraat in de glastuinbouw.

Het gebruik van steenwolsubstraat biedt vele voordelen. Door het gecontroleerde fabricageproces is dit groeimedium van een constant hoge kwaliteit. De steriele productie onder extreem hoge temperatuur maakt dat het gegarandeerd schoon is en geen verontreinigingen bevat. Dankzij de unieke hydrofiele vezel is de teelt op steenwolsubstraat bovendien uitermate goed beheersbaar. De tuinder kan gericht water en voedingsstoffen toedienen om een optimaal teeltresultaat te bereiken. Van verspilling is geen sprake meer. Door de efficiënte inzet van water en voedingsstoffen is de opbrengst per vierkante meter hoog en het energieverbruik per eenheid product laag. Verder is het materiaal licht van gewicht, dus makkelijk hanteerbaar. En, last but not least, kan steenwol eenvoudig worden hergebruikt. Kortom, een duurzaam en milieuvriendelijk product.

Hoe kunnen we twee keer zoveel mensen in de wereld voeden met smakelijke, gezonde en veilige versproducten, maar met de helft van de middelen die we nu gebruiken? Dat is de uitdaging waar de wereld de komende decennia voor staat. Bekijk het filmpje voor voorbeelden van duurzame teelt in hightech kassen. Voor meer informatie kan je ook de website www.grodan.nl bezoeken.

Voorlichtings- en Opleidingscentrum

Postbus 163, 4530 AD Terneuzen
Smitsschorreweg 9, 4554 LK Westdorpe
0115-477004
info@werkenindekas.nl