Nieuwsbrief december 2009 staat online

De nieuwsbrief van december 2009 staat online. Hierin meer informatie over het tekenen van de contracten bij de tomatenteler, die nieuwe tomatenplanten staan in de kas en nog meer.

Kijk ook onder de link media voor foto's van de nieuwe teelt.Dit is de laatste nieuwsbrief van dit jaar. We kunnen zeggen dat het een spannend maar succesvol jaar is geweest voor het Voorlichtings- en Opleidingscentrum. Afgelopen donderdag, 10 december, hebben meer dan 25 personen hun handtekening gezet onder een dienstverband met de tomatenteler die in het glastuinbouwgebied is gevestigd. Bijna al deze personen hebben stage gelopen in het Voorlichtings- en Opleidingscentrum. Ook zijn er momenteel 6 mensen aan de slag bij de paprikateler in het gebied bij de Axelse Vlakte. Daarnaast zijn er mensen werkzaam geweest in de opleidingskas die ander regulier werk hebben gevonden, mede door hun behaalde VCA en heftruck certificaten. Ze hebben nu, mede dankzij het goede werk van het Werk Service Punt en het Voorlichtings- en Opleidingscentrum een baan gevonden. We willen deze mensen dan ook allen feliciteren en succes wensen!

Ook in het VOC zelf is er het één en ander veranderd. In november zijn alle planten uit de kas gehaald. Dit is gedaan omdat de planten 1 seizoen mee gaan. Tijdens de maanden met het minste licht, de wintermaanden, wordt alles schoongemaakt, ontsmet en klaar gemaakt voor de nieuwe planten. Deze nieuwe planten staan inmiddels twee weken in de kas, en groeien als kool (of moet ik zeggen: tomaten!). Er zijn weer een aantal verschillende soorten tomaten in de kas te vinden. We hebben gekleurde tomaten, mini-pruim tomaten en cherry tomaten. Ook hebben we een paar planten waar vleestomaten en andere soorten aan groeien. Als het weer goed is in januari en februari, hebben we waarschijnlijk in maart de eerste tomaten weer in het Voorlichtings- en Opleidingscentrum. Vanaf die periode kan men dus weer verse tomaten rechtstreeks bij de opleidingskas kopen.

We zijn blij dat er nog steeds aanmeldingen zijn via het Werk Service Punt om een opleiding te volgen in het VOC . Kandidaten vanuit België doen dit via de VDAB. De mensen worden door het WSP of de VDAB uitgenodigd voor een rondleiding in de kas. Tijdens de rondleiding wordt er uitgelegd wat de werkzaamheden zijn, wordt er een kijkje genomen in de kas en nog veel meer. Na de rondleiding wordt besloten of men wilt starten met de opleiding . Deze duurt maximaal 3 maanden en is met behoud van uitkering.

De regels die tijdens de opleiding in het Voorlichtings- en Opleidingscentrum gelden, komen zoveel mogelijk overeen met de regels in het reguliere bedrijfsleven. Werktijden, hygiëne, etc. worden allemaal opgevolgd. Uiteraard is het van groot belang dat deze regels nageleefd worden. Er is een goede communicatie met het WSP voor wat betreft de cursisten.
Kandidaten die aan het werk gaan in de glastuinbouw worden voornamelijk via uitzendbureaus verloond aangezien het vaak om seizoenswerk gaat. Conform de regels van de CAO glastuinbouw , ligt het salaris rond het minimumloon.

We hopen dat het komende jaar een even groot succes zal worden als het afgelopen jaar. Het jaar waarin er een heleboel mensen werk hebben gevonden, waarin we ongeveer 135.000 kilo tomaten hebben geteeld en waarin hard is gewerkt en veel is gelachen.

We wensen iedereen, namens het Voorlichtings- en Opleidingscentrum en het Werk Service Punt, het allerbeste voor 2010!

Voorlichtings- en Opleidingscentrum

Postbus 163, 4530 AD Terneuzen
Smitsschorreweg 9, 4554 LK Westdorpe
0115-477004
info@werkenindekas.nl