Glastuinbouw levert 180 banen op

Buw nieuwe kassen start in mei

Eind van dit jaar werken er 180 mensen in de het glastuinbouwcomplex bij Westdorpe. Dit stelt Frans de Bruijn, projectdirecteur van Bioglas, de projectontwikkelaar die het complex in de markt moet zetten.

De Bruijn heeft de voorbije weken sluitende afspraken kunnen maken met verschillende tuinders over het begin van de bouw van hun kassen. In eerste instantie leek het er op dat de kandidaten die zich vorig jaar hadden aangemeld om bedrijven in de Kanaalzone te beginnen hun financiën niet rond konden krijgen door de kredietcrisis. Werd vorig jaar oktober nog gevreesd voor een forse vertraging van het project, nu lijkt dit wel mee te vallen. De tuinders De Schepper en Gebroeders Van Duin beginnen in mei met de bouw van nieuwe kassen in het tuinbouwgebied in de Smidssschorrepolder bij Terneuzen. In totaal zal er meer dan dertig hectare dit jaar in gebruik worden genomen. De verwezenlijking van de rest van de kassen volgt volgens De Bruijn later. Op het moment dat de tuinders met de bouw van hun kassen beginnen zullen aannemingsbedrijven de wegen in het Smidsschorregebied aanleggen en zal energie- en warmteleverancier WarmCo het (warm)water-en gasleidingennet in de polder voltooien.

Frans de Bruijn, die in eerste instantie namens Zeeland Seaports het glastuinbouwproject trok, maar dat tegenwoordig namens de nieuwe onderneming Bioglas Terneuzen doet (ZSP draagt het financieel risico voor de ontwikkeling van WarmCo nog wel), is blij met de kentering. "In mei wordt er begonnen met de bouw van dertig hectare kassen. Die moeten klaar zijn voor het seizoen 2009/2010. Betrokken ondernemers hebben zich ook gemeld voor de scholing van personeel. Ook daarmee wordt begonnen. Ik verwacht dat eind dit jaar zo’n 180 mensen aan werk in de kassen kunnen worden geholpen", zegt De Bruijn. De projectdirecteur is dezer dagen aanwezig op de tuinbouwrelatiedagen in Gorkum. Daar zijn contacten gelegd met ondernemers die ook in de Kanaalzone willen beginnen. "Het gaat dan om kleinere bedrijven die in een ander deel van ons ontwikkelingsgebied terechtkunnen." Verder zijn er besprekingen gaande met een ’grote jongen’ voor meer dan twintig hectare.

bron: PZC-Conny van Gremberghe-19 februari 2009

Voorlichtings- en Opleidingscentrum

Postbus 163, 4530 AD Terneuzen
Smitsschorreweg 9, 4554 LK Westdorpe
0115-477004
info@werkenindekas.nl