Eerste glastuinders Kanaalzone

Een groep van vier Vlaamse telers uit de omgeving van Nevele en de gebroeders Van Duin uit De Lier vult de eerste tachtig hectare van het Glastuinbouwcomplex Terneuzen in.

Officiële ondertekening

De ondernemers tekenden gisteren samen met wethouder Adhemar van Waes van de gemeente Terneuzen en vertegenwoordigers van Zeeland Seaports (ZSP) de koopovereenkomsten voor de gronden en de energiecontracten met WarmCo, de onderneming die zal zorgdragen voor de levering van warmte en CO2. De ondertekening vond plaats aan de rand van de Smidsschorrepolder bij Westdorpe, die als eerste volledig ingericht wordt voor glastuinbouwactiviteiten. Kort daarvoor had Van Waes in het havenschapskantoor in Terneuzen zijn blijdschap getoond over het feit dat het project nu eindelijk echt van de grond komt.

De gemeente Terneuzen en Zeeland Seaports zijn sinds 2003 bezig het project van de grond te krijgen. Dat proces verliep niet altijd even vlot, maar doordat ruimschoots de tijd werd genomen, kon het project wel in de markt gezet worden als ’het duurzaamste glastuinbouwproject van Nederland’.

De vier Belgische kwekers van tomaten, sla, komkommers en paprika’s, aangesloten bij de tuinderscoöperatie Greenpartners, gaven aan dat zij om verschillende redenen voor Terneuzen gekozen hebben. De ligging, vlakbij Vlaanderen, was een reden, de tweede was de manier waarop er met energie wordt omgesprongen.

Voor Jan van Duin kwam Terneuzen in beeld doordat de auberginekweker een vestiging erbij wilde op een uur rijden van de vestiging in Oosterland. De bedrijven die gisteren tekenden, nemen in totaal tachtig hectare grond in.

Gezamenlijk scheppen ze zo’n honderdvijftig banen in de Kanaalzone. Met hun komst is het opleidingscentrum voor de glastuinbouw, dat overigens ook nog gebouwd moet worden, verzekerd van plaatsingsmogelijkheden voor cursisten.

Projectleider Frans de Bruijn van ZSP verwacht binnenkort met andere tuinders contracten te kunnen sluiten. ,,De belangstelling is erg groot. Zouden we op alle verzoeken ingaan, dan komen we grond te kort." Voor glastuinbouw is netto 250 hectare gereserveerd.

Uit: PZC, 21 mei 2008, door Conny van Gremberghe

Voorlichtings- en Opleidingscentrum

Postbus 163, 4530 AD Terneuzen
Smitsschorreweg 9, 4554 LK Westdorpe
0115-477004
info@werkenindekas.nl