Middenstand profiteert volgens ZLTO ook van glastuinbouw

De bouw van een glazen stad in de Kanaalzone is niet enkel goed voor 1200 tot 1500 extra banen op termijn, ook de middenstand in de regio kan rekenen op extra omzetten. Volgens Harald van Antwerpen, glastuinbouwspecialist van de ZLTO kunnen middenstanders in de streek uitgaan van 17,5 miljoen euro aan extra omzetten als het complex eenmaal op stoom is. Ervaringen elders in den lande hebben dat volgens de ZLTO-specialist uitgewezen.

Van Antwerpen is verder van mening dat de in Westdorpe heersende vrees dat het glastuinbouwcomplex zorgt voor veel lichtvervuiling, niet terecht is.

,,Het complex zal gebouwd worden volgens de huidige regelgeving, en die gaat uit van 98 procent lichtafscherming. Ook zullen de lichten in de nachtelijke uren enkele uren gewoon uit moeten. Die werkmethode wordt elders ook toegepast. In de Wieringenmeer is zelfs al sprake van 99 procent afscherming. Dat is ook in de Kanaalzone een haalbare kaart", aldus Van Antwerpen.

Nachtlicht wordt vooral toegepast bij de kweek van bloemen en tomaten. De eerste zullen in de Kanaalzone niet gekweekt worden, tomaten wel. Dat gegeven is voor de leden van het actiecomité De Groene Parel reden om te twijfelen aan de lichtarme kassen in de Smidsschorrepolder.

Volgens Richard Bleyenberg, voorzitter van de Groene Parel, laten de gemeente Terneuzen en de provincie toekomstige telers nog steeds alle ruimte. ,,Ervaringen elders stemmen ons niet gerust. Dat is ook reden geweest om ons aan te sluiten bij de stichting Borg, die landelijk opereert tegen glastuinbouwontwikkelingen."

Het comité twijfelt ook aan de werkgelegenheid die het glastuinbouwproject in Zeeuws-Vlaanderen kan genereren. De pakweg 1350 banen die de glazen stad volgens de ZLTO kan opleveren is volgens De Groene Parel niet reëel.

Bron: PZC, 13 februari 2008

Voorlichtings- en Opleidingscentrum

Postbus 163, 4530 AD Terneuzen
Smitsschorreweg 9, 4554 LK Westdorpe
0115-477004
info@werkenindekas.nl