Tomaat

Het is moeilijk voor te stellen maar de tomaat is familie van de aardappel, de aubergine en de peper. De plant komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika.
De teler zet begin december nieuwe planten in zijn kas. De planten kunnen in een kas wel tien meter lang worden! Ook hier wordt gebruik gemaakt van ‘bestrijdingsmiddelen’ uit de natuur zelf. De sluipwesp bijvoorbeeld pakt de witte vlieg aan en tegen spint worden roofmijten ingezet. Op gele kleefplaatjes ziet de teler of er beestjes zijn die niet in de kas thuis horen. Zo weet hij precies welke natuurlijke vijanden hij moet inzetten.

Tomatenplanten groeien meestal op steenwol, een kunstmatige bodem die ze substraat noemen.

Om de bloemen te bestuiven maakt de teler gebruik van hommels. Zij zorgen ervoor dat de bloemen bevrucht worden en uit kunnen groeien tot tomaten.

De tomatenplant groeit langs een touw omhoog. De teler knipt van de plant dieven en enkele bladeren, zodat er meer licht bij de tomaten komt. Hierdoor groeien de tomaten beter en worden de vruchten groter. Tussen februari en november kunnen de tomaten geoogst worden. Aan elke plant worden circa 250 tomaten rijp. 

Nederlandse tomaten zijn verkrijgbaar van maart tot november. Sommige tuinders maken gebruik van kunstlicht, waardoor zij jaarrond kunnen leveren. De meeste tomaten worden in Nederland tegenwoordig als trostomaat geteeld. Dit heeft als voordeel dat deze aan de plant rijpt. Dit is beter voor de kleur, geur en smaak.

Tegenwoordig zijn er veel soorten, smaken, vormen en kleuren tomaten. In de meeste supermarkten vind je zeker vijf soorten tomaten: losse tomaten (rond, sappig), vleestomaten (groot, stevig, makkelijk te snijden), trostomaten (geurig en zoet), cherrytomaatjes (klein en zeer sappig) en pruimtomaten (langwerpig, stevig, makkelijk te snijden). Tomaten zijn meestal rood, maar inmiddels bestaan er ook gele, oranje en bruine tomaten!

Voorlichtings- en Opleidingscentrum

Postbus 163, 4530 AD Terneuzen
Smitsschorreweg 9, 4554 LK Westdorpe
0115-477004
info@werkenindekas.nl