Paprika

De paprika komt oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika. Omdat de paprika van warmte houdt, worden de paprika’s in Nederland alleen in kassen geteeld.
De planten worden in de herfst gezaaid en in de winter in de kas geplant. De paprika kan in de kas wel vier meter lang worden! Tussen het volgroeien van de bloem en de oogst zitten acht tot tien weken.

Rode paprika’s uit Nederland zijn beschikbaar vanaf half maart. Sommige kwekers kunnen al in februari paprika’s leveren. Dit komt omdat zij gebruik maken van belichting. De paprika’s worden geoogst tot en met december. De paprika wordt in de Nederlandse kas geteeld op steenwol. Dat is een wolachtige stof die is gemaakt uit vulkanisch gesteente. In steenwol zit geen voeding, maar zitten ook geen ziektekiemen. Het voedsel voor de planten wordt opgelost in water. De computer regelt de hoeveelheid. Insecten en andere dieren helpen de teler bij de bestrijding van schadelijke beestjes. Hommels en bijen zorgen voor de bestuiving van de bloemen, zodat de plant vruchten kan zetten. Insecten en plagen worden biologisch bestreden.

Paprika is het zoete zusje van de peper. De rode paprika is het zoetst. Naast de bekende rode, gele en groene paprika’s bestaan er ook oranje, witte, gele, bruine en paarse. Maar wat de kleur ook wordt, iedere paprika begint als een groene paprika. De paprika kan zowel rauw, gekookt als gebakken gegeten worden. Ook in salades is de paprika erg lekker. En wist je dat de paprika ook nog eens erg gezond is door het hoge gehalte aan vitamine C.

Voorlichtings- en Opleidingscentrum

Postbus 163, 4530 AD Terneuzen
Smitsschorreweg 9, 4554 LK Westdorpe
0115-477004
info@werkenindekas.nl