Aubergine

De aubergine komt van oorsprong uit tropisch Azië. Inmiddels wordt de aubergine in grote delen van de wereld geteeld. Vooral in de Zuid-Europese keuken is de aubergine populair. Ook in Nederland staat de aubergine steeds vaker op het menu.

Net zoals tomaat behoort aubergine tot de familie van de Nachtschadigen. Er zijn dus wel wat gelijkenissen wat betreft teeltvereisten. Aubergine heeft echter een nog hogere warmtebehoefte. Aubergines, ook wel eierplanten genoemd, kunnen uitgroeien tot 1,5 m hoge heesters met grote, ruwe, harige grijsgroene bladeren. De stervormige bloemen zijn mauvekleurig met een geel hart. Per heester komen 5-6 vruchten tot ontwikkeling die daarvoor 3-4 maanden nodig hebben. Er zijn verschillende variëteiten waarvan de vruchten in grootte en vorm van lang en slank tot eiervormig variëren. De kleur kan gaan van donkerpaars tot zwart of kan zelfs crèmekleurig wit zijn. Sommige zijn min of meer gestreept.

De aubergine die wij kennen, heeft een glanzende donkerpaarse schil en bijna wit vruchtvlees. De smaak is heel neutraal. Dat heeft het voordeel dat aubergine met bijna elk ander ingrediënt kan worden gecombineerd. In het bijzonder met ’stevige’ smaakmakers als knoflook of geurige groene kruiden, als marjolein en basilicum. Nog een voordeel is, dat aubergine veel gezonde vezels bevat en slechts 16 kcal per 100 gram levert.

Voorlichtings- en Opleidingscentrum

Postbus 163, 4530 AD Terneuzen
Smitsschorreweg 9, 4554 LK Westdorpe
0115-477004
info@werkenindekas.nl