Alles onder glas

Een kas is een glazen gebouw om bloemen en groenten te kweken onder goede, gecontroleerde omstandigheden. Het kweken in kassen - dit wordt glastuinbouw genoemd - heeft een aantal grote voordelen boven het kweken in de buitenlucht. In kassen kan de kweker zelf instellen hoe warm het wordt en hoeveel water de planten krijgen. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid zon per dag.

In Terneuzen maken de tuinders gebruik van duurzame restwarmte en CO2 waardoor ze zelf geen gas hoeven te gebruiken voor de productie CO2 en warmte.

Tuinders proberen zo min mogelijk chemisch in te grijpen tegen plagen en overlast van bijvoorbeeld rupsen en witte vlieg. In plaats van gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken wordt er zoveel mogelijk gezocht naar biologische bestrijding, door bijvoorbeeld een natuurlijke vijand in te zetten.

Ook vliegen er hommels in de kas die de bestuiving van de bloemen doen. Ieder bloemetje bestuiven ze, waarna er een tomaatje begint te groeien.

In de kas werken we zoveel mogelijk op ergonomische wijze. Doordat onze tomaten op teeltgoten boven de grond groeien kunnen we het lopende werk allemaal tussen heup- en schouderhoogte doen. Ook hoeven we niet meer te tillen omdat er een buis-rail systeem in de kas ligt. Deze dient als verwarming, maar we rijden er ook met oogstkarren overheen. Hier staan de verpakkingen op en zo oogsten we direct in de eindverpakking. Dit scheelt met tillen en het aantal handelingen.

Ook rijden er hoogwerkers over het buisrailsysteem. Deze gebruiken we voor alle werkzaamheden die vanaf de grond te hoog zijn. Denk hierbij aan het dieven, indraaien of het zakken en doorhangen van het gewas.300_nieuwe_planten_witte_folie_buisrail.jpg

Na ieder seizoen worden de planten uit de kas gehaald en wordt alles ontsmet en schoongemaakt. We noemen deze periode teeltwissel en duurt 2 a 3 weken. We kunnen na de teeltwissel weer nieuwe planten in de kas zetten. Benieuwd hoe het er aan toe gaat tijdens een teeltwissel? Klik dan hier voor een filmpje van de teeltwissel

Voorlichtings- en Opleidingscentrum

Postbus 163, 4530 AD Terneuzen
Smitsschorreweg 9, 4554 LK Westdorpe
0115-477004
info@werkenindekas.nl